Quest, nr. 04-2013, door Elly Posthumus 17 apr.2013

Wie wint de eeuwige strijd tussen kat en hond?

Dierenduel

Wie is slimmer, netter, heldhaftiger, geliefder en duurzamer: kat of hond?
Quest neemt een aantal opvallende kwaliteiten van deze viervoeters onder de loep. Wie wint er op punten?
Kampioen

Twistpunt: wie is recordhouder?
Lukt het je maar niet om een denten op één dag. Eerst werd wereldrecord te vestigen? de 10 maanden oude hond overDan kun je altijd nog je huisdier reden door een auto. Daarna een poging laten doen. Welk schoot een agent het dier door dier je het best voor je karretje de kop om haar uit haar lijden kunt spannen? Volgens Guinnes te verlossen. Dosha werd in een World Records zijn er liefst 70 dichtgeplakte plastictas gedaan records door een of meerdere en in de vriezer van een dierenhonden gevestigd. Katten lopen asiel gelegd. 2 uur later werd ze aanzienlijk achter met slechts levend en rechtopzittend door 31 records. Wat al die honden het personeel ontdekt. De hond en katten zoal kunnen? herstelde volledig.
. Tennisballen in de mond . Vaak vliegen: de kat Smarty houden: golden retriever Angy van Peter en Carole Godfrey uit uit Dallas kon er in 2003 maar Egypte heeft de meeste reizen liefst 5 verstouwen. per vliegtuig op haar naam . Gevaren overleven: vuilnisbak staan. Gedurende haar leven Dosha overleefde op 15 april vloog Smarty liefst 92 keer.
2003 de meeste 'fatale' inci- Winnaar: hond

Oude vriend

Twistpunt: wie leeft het langst?
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je viervoeter genieten. Welk dier je dan moet nemen? Honden houden het gemiddeld 12 jaar vol, hoewel hun levensverwachting heel erg van hun maat en dus het ras afhangt. Vooral het gewicht vreet levensjaren. Hoe zwaarder de hond, hoe eerder hij sterft. De reusachtige Ierse wolfshond, die al snel 50 kilo weegt, gaat bijvoorbeeld gemiddeld 7 jaar mee. Terwijl de continentale

54 [f~I04/20131

dwergspaniël of papilIon van zo'n 4 kilo gemiddeld 16 jaar overleeft.
Maar het kan nog veel ouder. De Australische veedrijvershond Bluey hield het volgens Guinness World Records maar liefst 29 jaar en 160 dagen vol. Het oude beestje overleed in 1939. En toch kun je voor een langdurgie vriendschap beter een kat in huis halen.
Gemiddeld wordt een huiskat 14 jaar oud. Maar de uit-

Liever een hond

Twistpunt: wie is het populairst?
Ze zijn beiden met miljoenen. Als we alleen op aantallen afgaan, dan zouden we kunnen concluderen dat we katten leuker vinden dan honden. Volgens de Dierenbescherming telt Nederland ruim 3 miljoen katten. Honden zijn iets minder massaal aanwezig.
Daarvan wonen er in ons land zo'n 1,5 miljoen. Waar al die beesten verblijven? Volgens een onderzoek van de Hogeschool HAS Den Bosch heeft 21 procent van de huishoudens een of meerdere honden. 34 procent van de gezinnen houdt katten.
Of uit deze enorme hoeveelheid katten ook een voorliefde voor dit dier spreekt, is nog maar de vraag.
Nederlandse cijfers over honden- of katten liefde zijn er niet, maar onderzoekers van de Universiteit van Texas (VS) vroegen wereldwijd 4500 mensen naar hun voorkeur. Zagen zij zich als honden mens, kattenmens, vonden ze beide dieren even leuk of hadden ze met beide niets? 46 procent zag zichzelf als een hondenliefhebber, 28 procent hield van allebei, 15 procent moest van beide niets hebben. De kat legt het met niet meer dan 12 procent van de stemmen duidelijk af.
Winnaar: hond

schieters zijn enorm. De oudste kat overtreft de oudste hond met ruim 8 jaar. De Texaanse poes Creme Puft werd volgens Guinness World Records liefst 38 jaar en 3 dagen oud. Het dier overleed op 6 augustus 2005.
Winnaar: katSchelden met viervoeters

Zoek je interessante krachttermen om iemand naar het hoofd te slingeren? Ook op dit vlak wint de hond het glansrijk.
. Scheldwoorden met 'hond' erin verwerkt, bestaan in vele

combinaties. Zomaar een kleine greep: 'onbetrouwbare hond', 'rooie hond', 'ondankbare hond', 'hondelul'. Volgens het Groot Scheldwoordenboek zijn het allemaal geschikte termen om een gemeen, on-

betrouwbaar en ongemanierd iemand mee aan te spreken.
. Scheldwoorden die naar katten verwijzen zijn er een stuk minder. Veel verder dan gewoon 'kat', 'stomme kat' en 'kattekop' kwamen wij niet.

,

Beest zoekt baas

Twistpunt: wie vindt het snelst weer een baasje?
Leuk zo'n hond of kat, maar er zijn ook altijd mensen die na een tijdje weer genoeg hebben van hun huisdier, of er om een andere reden afstand van doen. Als je in het asiel terechtkomt, kun je beter een hond zijn. Van alle honden die in 2011 in een asiel van de Dierenbescherming belandden, vond 89 procent nieuw onderdak. Van alle zwerfhonden vond 75 procent zijn baasje terug. Katten hebben minder geluk. 82 procent van de asielkatten vindt een nieuw huis. Van de zwervers vond slechts 14 procent zijn baasje terug.
Winnaar: hond BRON: DIERENBESCHERMING

r ,
,

IJ

Deze woorden verwijzen in het algemeen naar snibbige vrouwen. Maar dat was in het 19de-eeuwse Leiden nog anders. Daar betekende 'kat' ongeveer hetzelfde als 'slettebak'.

[t'~1 04/20131 55_ Mens Be Dier

Zowel honden als katten zijn al duizenden jaren lang in de buurt van de mens te vinden

Sjiek bezit

Twistpunt: wie is het meest posh?
Er zijn baasjes die niet kunnen ophouden over hoe leuk Max of Diesel is en wat hij allemaal kan. Maar dieren van echt poenerige types hoeven niets te kunnen, als ze maar duur zijn.
. Voor de duurste kat ooit legde zijn Londense baasje in 1998 maar liefst 25.000 pond neer (bijna 30.000 euro).
Sarez Kato is een Bengaalse kat. Zo'n dier hoeft trouwens niet exorbitant veel te kosten. In Nederland betaal je voor een Bengaalse kitten gemiddeld 900 euro.
. Wie echt alle andere baasjes de loef af wil steken, kan de aanschaf van een Tibetaanse Mastiff overwegen. In 2011 legde een Chinese multimiljonair 10 miljoen yuan (zo'n 1,2 miljoen euro) neer voor zijn nieuwe hond Hong Dong. Hong Dong is daarmee de duurste hond ooit. In China is een hond van dit ras een waar statussymbool. In Nederland gelukkig niet. Hier betaal je voor een pup zo'n 900 euro.
Winnaar: hond BRON: GUINNES WORLD RECORDS

Redder in nood

Twistpunt: wie is de grootste held?
Wil je dat je huisdier je helpt uit Alberta in de VS behoedde zijn in tijden van nood? Dan heb bazin in 2009 voor vergiftiging met je meer aan een hond. Het Cana- koolmonoxide. Door onophoudelijk dese diervoedermerk Purina deelt te miauwen wekte hij haar net op sinds 1968 elk jaar medailles uit tijd uit haar slaap.
aan katten en honden die op de De 6-jarige Border Collie Missy een of andere manier het leven en de 12-jarige Australische veevan hun baasje wisten te redden. drijvershond Scooter uit Alberta De laatste 10 jaar verdienden 34 wisten een koe die hun baasje honden en slechts 8 katten een aanviel, te verjagen door te bijten medaille voor hun heldendaad. en te blaffen tot het rund afhaakte. Hoe deden ze dat? Kater Gepetto Als oorlogshelden doen katten het

ook al niet zo goed. In Engeland wordt sinds 1943 de Dickin Medal uitgereikt aan heldhaftige dieren in dienst van de krijgsmacht of een burgerbeschermingseenheid. Liefst 26 honden en slechts één kat ontvingen de medaille. Maar helemaal eerlijk is die vergelijking niet. Want naar verhouding zijn er natuurlijk maar weinig katten in militaire dienst.
Winnaar: hond

Slobbervos

Twistpunt: wie heeft de beste tafelmanieren?
Een drinkbak verandert vaak in een waterballet. Vooral honden maken er een potje van. Een kat drinkt door zijn tong naar achteren te vouwen en netjes op het water te leggen, zo blijkt uit onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (VS). Dan trek hij zijn tong omhoog en er blijft wat water aan zijn tong plakken. Hierdoor ontstaat een waterkolom omhoog, tegen de zwaartekracht in. Voordat de zwaartekracht de overhand krijgt, klapt het dier zijn kaken dicht. Daarbij hapt hij een deel van de waterkolom naar binnen.
Uit onderzoek van Harvard University (VS) blijkt dat honden van hetzelfde principe gebruikmaken. Maar ze gaan daarbij aanzienlijk slordiger te werk. Honden krullen hun tong ook naar achter, maar ze steken hem veel verder in het water. Bij het terugtrekken van de tong ontstaat daardoor niet alleen een waterkolom omhoog, maar ook een hoop gespetter in alle richtingen. Wie op tafelmanieren gesteld is, is daarom met een kat beter af.
Winnaar: kat

56 [fI~I04/20131

--

I I
,
,

. .--

--

~.'-.i~.. "......:.......... ~..~
""'-"? ' .
" ~~.d

-~~.

'. .
l'

Antiek gezelschap

Twistpunt: met wie is de mens het langst bevriend?
Ook onze verre voorouders Europa rond. Misschien waren ze stelden het gezelschap van er wel eerder. Zo vonden archeoviervoeters wel op prijs. Honden logen in de grotten van Goyet in waren de eerste die de schone België ruim 31.000 jaar oude taak van huisdier op zich namen. schedels die lijken op hondenWaar en wanneer dat precies schedels. Maar ze zouden ook gebeurde, is niet zeker. Verschil- van een uitgestorven wolvenras lende onderzoeken wijzen naar kunnen zijn.
Zuidoost-Azië, Europa of het Katten leven waarschijnlijk pas Midden-Oosten als de locatie zo'n 10.000 jaar bij mensen.
waar grijze wolven voor het eerst Volgens genetisch onderzoek van werden gedomesticeerd. Daaruit onder ander de Universiteit van ontstond de tamme hond. In elk Oxford (GB) leefde rond die tijd geval liepen er ongeveer 15.000 de laatste gemeenschappelijke jaar geleden zeker al honden in voorouders van de huiskat en de

Afrikaanse wilde kat. De huiskat ontstond vermoedelijk in het Nabije Oosten, toen wilde katten hun angst voor mensen verloren.
Waarom? De mens leverde hen voordelen op, zoals voedsel en onderdak. Het oudste harde bewijs van de band tussen mens en kat lag in een 9500 jaar oud graf op Cyprus. Archeologen van het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs vonden daar in 2001 naast menselijke resten ook de overblijfselen van een kat.
Winnaar: hond


Domme dieren

Twistpunt: wie is het intelligentst?

Honden- en kattensnoepjes, enkele touwtjes en een stel honden en katten: meer heb je niet nodig om te ontdekken wie van de 2 dieren het intelligentst is. Britse onderzoekers van onder andere de Canterbury Christ Church University schotelden de dieren een lekkernij voor. Alleen konden ze er niet direct bij. Het snoep lag aan een touwtje onder een doorzichtige plastic bak. Zowel de katten als de honden ontdekten al snel dat ze de lekkernij te pakken kregen als ze aan het touw trokken. Bij een 2de en 3de experiment staken 2 touwtjes uit de bak, maar slechts aan één zat een lekkernij. In het ene geval lagen de touwtjes netjes parallel, in het andere gekruist. De katten trokken zowel parallelle als gekruiste touwtjes lukkraak naar zich toe. De proefhonden begrepen wel welk van de parallelle touwtjes ze moesten hebben. Maar zij gingen bij de gekruiste touwtjes ook de mist in. De onderzoekers denken dat de honden gewoon kiezen voor het touwtje dat het dichtst bij het snoepje ligt. Volgens hen is overigens geen van beide dieren intelligent genoeg om uit te vogelen welk touwtje werkelijk aan het snoepje zit. Maar omdat de honden bij de 2de test wel succesvol waren, zijn ze wat ons betreft de winnaar.
Winnaar: hond

Rothond

Honden komen er goed vanaf in de dierenstrijd.
Een beetje te goed zelfs.
Daarom 4 goede redenen om toch een grondige hekel te hebben aan honden.
. Vraatzucht: een hond uit Florida (VS) deed zich tegoed aan een envelop met 1000 dollar. Zijn baasjes hadden geld gespaard om de auto af te betalen. Om het geld terug te krijgen, lieten ze hun hond braken. 9 van de 10 briefjes van 100 dollar kwamen min of meer ongeschonden uit het beest.
. Lompheid: een eendenjager uit Utah (VS) moest zich laten behandelen in het ziekenhuis aan een schotwond in zijn achterwerk. De jager had zijn wapen onbeheerd in zijn boot liggen. Genoeg reden voor zijn hond om bovenop het geweer te springen.
. Verraad: een inbreker uit Centralia in Washington (VS) had wellicht beter een andere kompaan dan zijn eigen viervoeter mee kunnen nemen op een van zijn nachtelijke roofpartijen. Waarschijnlijk werd hij betrapt en maakte hij zich uit de voeten, maar bleef zijn pitbull achter. De politie herkende de nogal opvallende hond meteen. Bij een bezoek aan het huis van zijn baasje vonden ze de gestolen waar en de inbreker.
. Brandstichting: de brandschade aan een huis in Naperville in lIIinois (VS) bedroeg een slordige 50.000 dollar.
Brandonderzoekers wezen de 3-jarige poedel-Iabradormix van de huiseigenaar aan als schuldige. Zijn baas was de deur uit, maar die had een stuk pizza op het fornuis laten liggen. In zijn poging dat stuk te pakken te krijgen, heeft de hond het gasfornuis aangezet.
De pizzadoos vatte vlam. De pizza overleefde de fik niet, de hond wel.

(I) \'jl~~:IIWIIJ:h'jr."1I

tinyurl.comjhondenbaas: test hier of Je een geschikte hond baas bent.
tinyurl.comjkattenbaas: of ben Je meer geschikt om een kat als huisdier te houden?

[t'~1 04/20131 57

-- --

--Terug naar Islam en staat, bron CDA , Hiërarchie sociologie , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]