De Volkskrant, 13-12-2008, column door Bas Haring 13 dec.2008

Mijn eend is dood, en dat doet me tˇch wat, als athe´st

Dit is mijn laatste column van het jaar en ik hoopte er een blij verhaal van te kunnen maken. Maar dat gaat niet lukken. Mijn eend is dood. Mij lieve eendje waar ik al een stuk of zeven columns over schreef. Afgelopen zomer heeft ze nog drie weken in huis gezeten. Omdat ze ziek was. 's Ochtends werd ik gewekt door het geschuifel van mijn eendje in haar hok en later ook weer door gekwaak. Gelukkig, ze was weer beter.
    Maar nu is mijn eend dus dood. Dat kan gebeuren. Ze zwom vrij in de sloten rond het huis. Maar het beroerde is de manier waarop: ze is doodgeschoten. Door een stelletje ongelooflijke kloˇtzakken van jagers die het leuk vonden om een schot hagel in een groep dorpseenden te jagen. Mogen jagers huisdieren doodschieten? Binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam!
Mogen ze mijn konijn in de tuin ook doodschieten? Stelletje vandalen. Het is jammer dat ik ze niet heb gezien. Ik had ze een vinger afgesneden: als zij een beetje mens mogen doden - dat is een eend voor mij dan mag ik dat ook. En een vinger is een beetje mens.
    Ik kreeg pas nog een e-mail over mijn eendje van Cees Dekker - die van de The´stische Evolutie en vroeger van het Intelligent Design. Een lieve e-mail. Met een vraag:
    Hoe kun jij-als overtuigd athe´st je gevoelens voor je lieve eendje duiden? Waar komen die gevoelens van liefde vandaan als jij niets anders bent dan het vuren van neuronen; een compositie van atomen?
    Een mooie vraag. Maar eigenlijk zijn het twee vragen volgens mij. Vraag ÚÚn: hoe kan het complexe gedrag dat hoort bij de liefde tot stand komen? En vraag twee: hoe kan de ervaring van de liefde ontstaan?
    Vraag ÚÚn is net zo'n vraag als: hoe kan het boeiende gedrag van een sprinkhaan tot stand komen uit het simpele minibrein van dat beest? Of hoe kan de complexiteit van het leven ontstaan als gevolg van een eenvoudig mechanisme als evolutie? Dit zijn wetenschappelijke vragen. Vragen waar men aan werkt. Cees Dekker ook. Het antwoord hebben we soms nog niet, maar als we goed zoeken, vinden we het vaak wel.
    Vraag twee is de vraag die Cees vermoedelijk echt bedoelde: hoe kan de ervaring van de liefde ontstaan als wij niets meer zijn dan neuronen van atomen? Dat is een heel moeilijk oplosbare vraag omdat hij over onszelf gaat. Ik ben de enige die weet hoe het is om mijn liefde te ervaren. En het lijkt voor mij een raadsel hoe die ervaring tot stand kan komen. Zo voelt dat. Maar dat betekent nog niet dat het ook echt een raadsel is. Misschien is de echte vraag wel: hoe kan het dat ik het gevoel heb iets anders te zijn dan een compositie van neuronen van atomen, terwijl ik dat eigenlijk wel ben?
   Ondertussen komt m'n eendje met al deze prietpraat nog niet terug. Misschien wordt het tijd voor echte kinderen. Die worden niet door jagers doodgeschoten. Maar ik moet er niet aan denken die arme kinderen later te moeten vertellen dat ik eigenlijk liever eendjes had.


Naar Religie vs. ratio, evolutie, kansen , Religie vs. ratio , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]