De Volkskrant, 13-12-2011, van verslaggeefster Meike Bergwerff
.2011

Jongeren in de jeugdzorg blowen vaker

Jongeren in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs gebruiken in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs veel meer drank en drugs dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het eerste landelijke onderzoek onder deze groep, uitgevoerd door het Trimbos-Instituut en de Universiteit Utrecht. In drie jaar tijd werden drieduizend jongeren in de jeugdzorg en speciaal onderwijs ondervraagd over hun drugs- en alcoholgebruik.

Van de ondervraagde 12- en 13-jarigen in de jeugdzorg heeft 33 procent al eens geblowd. In het speciaal onderwijs voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen is dat 20 procent, in het reguliere onderwijs 4 procent. Bijna een kwart van deze leeftijdsgroep in de jeugdzorg rookt dagelijks sigaretten, buiten de jeugdzorg is dat maar 1 procent.

'Het moet moeilijker worden om aan die middelen te komen', zegt Karin Monshouwer, die namens Trimbos projectleider is van het onderzoek. 'Daarnaast moet de lagere sociale klasse betere voorlichting krijgen. In die gezinnen is er minder toezicht op gebruik van deze middelen.'

De speciale scholen en de jeugdzorg vinden het moeilijk om de juiste aanpak te vinden. 'Er is wel beleid dat zich hierop richt, maar er is niet altijd toezicht.' De standaard aanpak en voorlichting werkt niet bij deze groep, zegt Monshouwer.
 

Terug naar Psychologische praktijktips , Psychologische praktijktips, drugs , Drugs lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]