AD.nl, 30-05-2013, redactie (bron: Daily Mail, Wetenschap24, PloS ONE ). uitleg of detail .2010

AnorexiapatiŽnten voelen zich te dik voor deuropening
 
Het is al langer bekend dat patiŽnten met anorexia zich dikker voelen dan ze eigenlijk zijn. Uit nieuw onderzoek onder 39 personen blijkt nu ook dat dit zeer extreme proporties kan aannemen. Zo denken meisjes met de eetstoornis dat ze niet door een deuropening kunnen, waardoor ze zich schuin draaien om er meer zijwaarts door te lopen.


Volgens wetenschappers bewijst dit dat de ziekte een nog diepgaander effect heeft op het brein dan eerder werd gedacht.

Voor het onderzoek liet een team van de Universiteit van Utrecht 39 vrouwen tussen twee panelen doorlopen, net als bij een deuropening. De dames zelf dachten dat ze deelnamen aan een geheugentest, waardoor ze niet nadachten over de ruimte tussen de panelen. De helft van de vrijwilligers had anorexia, de andere helft niet, die was gezond.

Draaien
Opvallend was dat de proefpersonen met anorexia zich schuin draaiden om door een deuropening te lopen, als die zo'n 40 procent breder was dan hun schouders. De gezonde vrouwen hadden daarentegen pas de neiging om zich te draaien als de ruimte beperkt werd tot 25 procent van hun schouderbreedte.

Dat verschil kan volgens de wetenschappers niet alleen verklaard worden door het feit dat anorexiaptiŽnten denken dat ze dikker zijn dan in werkelijkheid het geval is. Dit bewijst dat die overtuiging ook een invloed heeft op de manier waarop de patiŽnten bewegen, en dat gebeurt grotendeels onbewust.

Ingebakken
'Het verstoorde lichaamsbeeld bij anorexiapatiŽnten is blijkbaar dieper ingebakken dan eerder werd gedacht. Het gaat verder dan denken dat ze dik zijn, ze handelen er ook naar', schreef het team in het vakblad 'PLoS ONE'. Daarin zijn ook de resultaten van de studie gepubliceerd.
 


IRP:  Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]