De Volkskrant, 15-06-2011, van verslaggever Maarten Keulemans
.2009

Veteranen krijgen 'oorlogsbrein'

De hersenen van soldaten die terugkeerden uit Afghanistan bleven nog wekenlang in de 'oorlogsstand', blijkt uit onderzoek. Ze hebben een aantoonbaar kort lontje.

Nederlandse soldaten die in Afghanistan hebben gediend, keren terug met een hypergevoelig 'oorlogsbrein'. Op hersenscans zagen Nijmeegse, Amsterdamse en Utrechtse onderzoekers hoe de alarmcircuits van de veteranen nog weken na hun terugkeer op scherp stonden.
    Een voorstadium van posttraumatisch stresssyndroom, schrijven de wetenschappers deze maand in het vakblad Molecular Psychiatry. 'Hun hersenen reageren alsof ze nog in Uruzgan zijn', aldus neurowetenschapper Guido van Wingen.

De hersenveranderingen zijn het sterkst bij veteranen die op een vragenlijst aangaven dat ze zich erg bedreigd hadden gevoeld. Bij hen was het samenspel verstoord geraakt tussen de emotionele alarmbel van het brein, de amygdala, en de hersenkern die gaat over het onderdrukken van die alarmbel.

Dat kan verklaren waarom het gevreesde posttraumatische stresssyndroom (PTSS) bij sommige mensen wel optreedt en bij andere niet. Bij sommige veteranen zou het brein niet goed meer ontspannen en te lang in de 'oorlogsstand' blijven staan, met PTSS als mogelijk gevolg. De veranderingen die de onderzoekers waarnamen, zijn in elk geval 'opmerkelijk gelijk aan de neurale veranderingen bij PTSS', schrijven ze.

'Wat we zien, is in feite nog een volstrekt gezonde reactie', zegt Van Wingen. 'Het is functioneel om alert te zijn in een dreigende situatie. De soldaten die we hebben onderzocht, hadden opvallend genoeg dan ook geen klachten. We vermoeden dat je de klachten pas krijgt als de alarmbellen in je brein voortdurend blijven afgaan, terwijl je hersenen eigenlijk moeten ontspannen.'

Nu onderzoeken Van Wingen en zijn collega's hoe het een jaar later met de hersenen van de veteranen is gesteld. De resultaten daarvan kan hij nog niet geven, maar 'heel in het algemeen lijkt het erop dat er inderdaad een normalisatie plaatsvindt'.

Van alle mensen die een traumatische gebeurtenis meemaken, ontwikkelt gemiddeld zo'n 5 procent na verloop van tijd symptomen van PTSS, en onderzoekers willen graag weten wat daarvoor precies de reden is. 'Zo willen we graag weten of het risicoverhogend werkt als je iemand meerdere keren uitzendt', zegt Van Wingen, die zijn onderzoek in samenwerking met defensie deed.

Voor hun studie vergeleken de onderzoekers de hersenen van 33 Uruzganveteranen met die van 26 niet-uitgezonden militairen. De breinen van de veteranen reageerden heftiger op plaatjes van emotionele gezichten: een teken dat hun brein een 'kort lontje' had voor alarmsignalen.Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]