De Volkskrant, 25-06-2016.
.2010

Wetenschapsnieuws


Monsters op zee

Reuzengolven blijken minder vreemd dan was gedacht.

Spookgolven van 40 meter hoog op kalme zee die uit het niets opdoemen zijn minder een speling van de natuur dan lang is gedacht. Schotse en Amerikaanse golftheoretici zeggen dat deze week in Sdentific Reports. Met betrekkelijk eenvoudige modellen konden ze drie meldingen van monstergolven (rogue waves) vanaf boorplatforms in detail reconstrueren. Daarbij speelt zogeheten constructieve golfinterferentie een rol: het opeenstapelen van golven die elkaar kruisen. Op zich zijn daarmee golven tot zo'n 20 meter te verklaren. Uit het rekenwerk blijkt echter dat juist kleine afwijkingen van de perfecte golfvorm elkaar het meest versterken, waardoor de golfhoogte gemakkelijk verdubbelt.


Mozart matigt bloeddruk
 
Muziekstijlen hebben een uiteenlopend effect op hart en vaten.

Klassieke muziek is goed voor de bloeddruk terwijl popsongs geen effect hebben. Dat blijkt uit Duits onderzoek bij 120proefpersonen. De helft luisterde 25 minuten naar stukken van Strauss of Mozart of naar liedjes van ABBA, de ander helft bracht de tijd in stilte door. De luisteraars naar klassieke muziek hadden na afloop een lagere bloeddruk en hartslag dan bij aanvang, bij de muziek van ABBA bleef dat effect uit. Ook in de stiltegroep veranderde er niets. Volgens de onderzoekers roept muziek waaraan tekst is toegevoegd andere gevoelens op en hebben die liedjes een andere uitwerking op bepaalde delen van het brein. Het onderzoek is gepubliceerd in Deutsches Arzteblatt International.


Schub werd haar
 
Haren en veren zijn écht ontstaan uit schubben.

Uw haren stammen dus tóch af van de schubben van een reptiel - net als trouwens de veren van vogels. Dat blijkt uit experimenten waarbij Zwitserse biologen de embryonale ontwikkeling van krokodillen, slangen en hagedissen volgden (Science Advances). Bij de groei van schubben gaat een genetische schakelaar aan die ook bij de haar- en verengroei aangaat, en ontstaat een structuurtje dat sterk lijkt op de verdikking waaruit haren en veren ontstaan. Dat er een diepzinnig verband bestaat tussen veren, haren en schubben vermoedden biologen al langer; direct bewijs ontbrak echter. Men hield er daarom rekening mee dat haren afstammen van een andere huidstructuur.Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]