De Volkskrant, 07-12-2013. .2010

In onderzoek week 49

PSYCHOLOGIE
Foute dansstudie
Na jaren geruzie tussen de auteurs heeft het wetenschappelijk tijdschrift Nature een berucht dansonderzoek teruggetrokken. Volgens de oorspronkelijke studie hebben goede dansers vaak een symmetrisch en daarmee aantrekkelijk uiterlijk. Een van de auteurs, de Amerikaanse evolutiebioloog Robert L. Trivers, beschuldigt de hoofdauteur al sinds 2007 van fraude. De proefpersonen - Jamaicaanse dansers - zouden stiekem zo zijn ingezet dat de uitkomst van het experiment al vaststond. De frustratie liep bij Trivers zo hoog op dat hij er een boek over schreef: The Anatomy of Fraud. Ook nu is Trivers boos, ditmaal omdat Nature de beruchte publicatie terugtrekt zonder uitleg waarom.

BIOLOGIE
Koala balkt
De koala mag dan schattig en klein zijn: als hij zijn bek opendoet om een vrouwtje te roepen, doet hij dat met een gebrul dat het midden houdt tussen geburl van een hert en gebalk van een ezel. Het knuffeldier blijkt daartoe een nog niet eerder ontdekte, extra set stembanden te gebruiken, maakten biologen deze week bekend (Current Biology). De stembanden bleven tot dusver onopgemerkt omdat ze weliswaar drie keer zo groot zijn als de 'gewone' stembanden, maar buiten het strottenhoofd zitten.

NEUROLOGIE
We kunnen niet typen
Mensen verrichten typwerk nog veel meer op de automatische piloot dan gedacht. Gevraagd om op een blanco toetsenbord in te vullen welke toets waar zit, kwamen proefpersonen deze week niet verder dan gemiddeld 15 goede antwoorden (Attention, Perception & Psychophysics). Dat is verwonderlijk, omdat het idee achter automatisch geleerde taken is dat mensen de onderliggende taak ook nog bewust kunnen uitvoeren. Dat dit bij typen moeilijk gaat, komt wellicht doordat we de taak jong en spelenderwijs leren, speculeren de Amerikaanse onderzoekers.

NATUURKUNDE
Constanten constant
Amsterdamse onderzoekers hebben een nog dikkere streep gehaald door het idee dat sommige natuurconstanten in de loop van de tijd veranderd zijn. Wim Ubachs en collega's van de VU publiceren deze week nieuwe waarnemingen van sporen alcohol (methanol) in het universum met radiotelescopen. Daaruit blijkt dat de verhouding van de massa van het proton en het elektron de afgelopen 7,5 miljard jaar tot ver achter de komma onveranderd is gebleven. Die dimensieloze verhouding zit als een fundamentele natuurconstante in de theorie van de oerknal.

ELEKTROTECHNIEK
Radiogolf stopt auto
Krachtige elektromagnetische golven kunnen een auto tot stilstand brengen door de elektronica van de motor te ontregelen. Afgelopen week toonde het Britse bedrijf E2V de werking van zijn RF Safe-Stop aan de BBC door op een ongebruikte landingsbaan een auto tot stoppen te dwingen. Onduidelijk is wat het effect van de radiogolven is op systemen als elektrische stuurbekrachtiging, airbags en de remmen. Dragers van een pacemaker zouden volgens E2V geen gevaar lopen.

THE FREEK SHOW
Ook in het buitenland blijft slangenman Freek Vonk niet onopgemerkt. Het prestigieuze tijdschrift Science zet de Nederlandse bioloog en tv-presentator in het nieuwste nummer vol in de spotlamp. Vonk publiceerde deze week de dna-code van de koningscobra, 's werelds grootste gifslang. In Science vertelt Vonk dat hij zijn onderzoekswerk wil combineren met een internationale tv-carrière. Hij wil een jaar in de Verenigde Staten wonen om zijn Engels te verbeteren. 'Ik moet gaan denken als een Amerikaan', zegt hij.
 


IRP:  Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]