Universiteit Leiden - Faculteit Sociale Wetenschappen - Nieuwsbrief, 21-05-2013, uitleg of detail .2010

Pupillen reageren ook op een plaatje van de zon

Reflexen lijken onbewust gestuurd te worden door het begrip van wat je ziet. Leids cognitief psycholoog Marnix Naber publiceerde erover in Journal of Vision.

Herkenning
Bij fel (zon)licht verkleinen de pupillen zich automatisch om de ogen te beschermen. Die reflex bleek ook op te treden toen Naber proefpersonen naar afbeeldingen liet kijken waar de zon op voorkwam. De hersenen herkenden de zon op het plaatje, brachten dat in verband met schadelijk licht en stuurden een impuls naar de pupillen. Dat gebeurde niet als een plaatje met de zon ondersteboven stond. De hersenen interpreteerden de getoonde scŤne dan niet als een situatie waar de zon in voorkwam. Naber denkt daarom dat waarneming en begrip van wat je ziet invloed heeft op het ontstaan van reflexen.

AlzheimerpatiŽnten reageren anders
De ontdekking kan belangrijke gevolgen hebben voor medisch en psychologisch onderzoek. Omdat AlzheimerpatiŽnten cognitieve stoornissen vertonen, kan het zijn dat ze anders op de zon of afbeeldingen daarvan reageren dan mensen die niet aan de ziekte lijden. Naber: ĎIn de toekomst wordt het wellicht mogelijk om aan de hand van visuele prikkels aan iemands pupilreflex af te lezen of hij of zij aan Alzheimer lijdt.í Vervolgonderzoek moet dat uitwijzen.


IRP:  Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]