De Volkskrant, 17-10-2015. .2010

Wetenschapsnieuws

Prothese met tastzin en mooi onder het mes

Dit is het wetenschapsnieuws van deze week.Magneet stuurt geloof

Magnetische breinstimulatie kan religieuze overtuigingen beÔnvloeden. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van CaliforniŽ in Social Cognitive and Affective Neuroscience. De onderzoekers vroegen proefpersonen na te denken over de dood en legden ze stellingen over religie voor. Bij een deel van de proefpersonen werd tijdens het nadenken met magnetische stimulatie het breingebied gedempt dat betrokken is bij het oplossen van problemen. Zij bleken er achteraf minder religieuze ideeŽn op na te houden, volgens de onderzoekers omdat het brein met religieuze 'oplossingen' komt voor complexe 'problemen' als de dood.


Prothese met fingerspitzengefŁhl

Dragers van een prothese kunnen op termijn mogelijk hun tastzin terugkrijgen dankzij een vinding van onderzoekers aan de Amerikaanse Stanford University. Zij hebben een kunstmatige 'huid' ontwikkeld van een flexibel organisch materiaal dat is voorzien van druksensoren. De onderzoekers wisten de digitale signalen uit de kunsthuid te vertalen en door te sturen naar de hersenen van muizen, die daardoor tastzin ervaren. Een van de uitdagingen is om de druksensoren eenzelfde gevoeligheid te geven als de menselijke huid, aldus de onderzoekers in Science. Zij zien de resultaten van hun onderzoek als een stap richting prothesen met tastzin.


Mooi onder het mes

Het zijn niet de lelijke eendjes die zich operatief laten verfraaien. Dat blijkt uit onderzoek onder 161 Chinese vrouwen die hun neus of ogen lieten verbouwen. Voorafgaand aan de operatie werden de vrouwen frontaal gefotografeerd. Op basis van deze portretten moest een grote groep buitenstaanders volgens een nauwgezette procedure aangeven hoe knap of lelijk de dames waren. Deze proef werd herhaald met foto's van vrouwen die geen cosmetische chirurgie overwogen. De preoperatieve groep werd niet onaantrekkelijker gevonden dan de controlegroep. Zes maanden na de ingreep was het zelfvertrouwen van de vrouwen gegroeid.

.'
 


IRP: Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]