Telegraaf.nl, 08-03-2016. uitleg of detail .2010

Bron van het kwaad ontdekt

Wetenschappers hebben ontdekt dat een gebiedje in de hersenen actief wordt voordat agressie optreedt. Dat is een belangrijke ontdekking, want daarmee hopen ze ooit pestgedrag en seksuele ontucht in te kunnen dammen.

De resultaten komen uit een onderzoek bij muizen door de Universiteit van New York. Een gebiedje in de hypothalamus wordt actief voordat geweld wordt gepleegd. De hyphothalamus is een onderdeel van de hersenen waar onze hormonen, zenuwsignalen en het hongergevoel worden geregeld.

Ooit kan dit onderzoek volgens de wetenschappers leiden tot het uitroeien van ongewenst gedrag. “Daarvoor is wel meer onderzoek nodig”, zegt assistent-docent Dayu Lin tegen Sky News. “In de toekomst kunnen we proberen allerlei gedrag tegen te gaan, van seksuele ontucht tot pesten.”

Mens

Daarbij moeten ook mensen worden onderzocht. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van sterke mannetjesmuizen die getraind zijn om zwakkere mannetjes aan te vallen. De wetenschappers weten niet of de resultaten ook opgaan voor de mens.

De wetenschappers hopen dat er medicijnen kunnen worden gemaakt voor het specifieke gebiedje in de hersenen. Een ander voorstel is ingrijpender: hersenactiviteit kan constant gemonitord worden. Veiligheids- en gezondheidsexperts kunnen dan gewaarschuwd worden voor een eventuele agressieve aanval.

Dat soort ingrijpende maatregelen krijgen wel te maken met “ethische en wettelijke” moeilijkheden, zegt Lin. Dergelijke maatregelen kunnen niet op korte termijn worden verwacht.


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]