De Volkskrant, 24-06-2017, .2010

Wetenschapsnieuws

Wet van de rolkoffer


Wiebelkoffer? Harder lopen, ontdekten fysici. Elke rolkofferbezitter herkent het: wil je even stevig doorlopen, begint die koffer heen en weer te waggelen. En als je niet stopt worden de bewegingen alleen maar heftiger, tot de rolkoffer zelfs omvalt. Een groep Franse onderzoekers onderzocht de achterliggende mechanismen, zowel met simulaties als met experimenten, en vond de oplossing: ga harder lopen, niet zachter. Daardoor vermindert de schommeling en wordt het systeem eerder stabiel. Dat schrijven ze in wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society A. Mogelijk zijn de bevindingen van de Fransen breder toepasbaar dan voor haastige vliegtuigreizigers: ook aanhangwagens en vliegtuigen kunnen erbij gebaat zijn.


Oog laat zich bedotten

Oogpupillen reageren op licht en donker, maar ook op woorden die je leest. Oogpupillen vernauwen zich niet alleen als je naar iets lichts kijkt, maar ook als je woorden leest als dag, lamp en zon. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Psychological Science. De onderzoekers hebben twee mogelijke verklaringen. De eerste is dat het lichaam zich bij het horen van woorden als vuurbal of zon voorbereidt op fel licht. De tweede verklaring is dat we automatisch mentale beelden creeŽren van de woorden die we lezen. Uit eerder onderzoek bleek dat de pupilgrootte ook wordt beÔnvloed als we ons lichte of donkere objecten inbeelden.


Nijlpaardexplosie

De machtige hippo surfte mee op nieuwe grassoorten. De 'hippopotamiene gebeurtenis', noemen experts het: zo'n 7 tot 8 miljoen jaar geleden doken in warme streken opeens overal nijlpaarden op. Reden is de opkomst van nieuwe grassen, stelt een Frans team na analyse van een rijke verzameling voorhistorische nijlpaa rdtanden uit EthiopiŽ. De tanden laten zien hoe het dier zich ontwikkelde van een klein exemplaar naar zijn moderne afmeting, terwijl het klimaat verdroogde en nieuwe grassoorten zich verspreidden. Hoewel nijlpaarden overdag in het water rondhangen, slapen ze dikwijls in het gras. Het dier werd ook talrijker: 7,6 miljoen jaar geleden besloegen de nijlpaardfossielen al 30 procent van alle dierlijke vondsten.Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]