De Volkskrant, 25-10-2014, door Enith Vlooswijk
.2009

De week in de wetenschap

Het jaargetijde waarin we geboren zijn, heeft invloed op ons temperament, zeggen Hongaarse onderzoekers. Tijd voor een humeuroscoop.


'Is oktober warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.' Wat snappen meteorologen daar nu van, met hun ingewikkelde rekenmodellen, satellietbeelden en luchtvochtigheidsmeters? Zwerend bij eeuwenoude volkswijsheden heb ik al flink wat brandhout ingeslagen.

Dankzij wetenschappers van de Semmelweis University in Boedapest kunnen we nu nog een paar van die leuke seizoensgezegden toevoegen. Ze claimen dat het jaargetijde waarin we geboren zijn, invloed heeft op ons temperament. Zo hebben zomerbaby's meer kans op stemmingswisselingen dan winterbaby's. Wintermensen zijn gemiddeld minder prikkelbaar dan herfstmensen, maar wel depressiever. En wie in de zomer of lente geboren is, heeft vaker dan anderen een zeer positieve inborst. Als augustuskind beaam ik dit natuurlijk graag.

De Hongaarse studie omvat een onderzoekspopulatie van 400 mensen. Daar wordt een statisticus niet wildenthousiast van. Maar uit eerder biochemisch onderzoek bleek al dat de geboortemaand effect heeft op het niveau van serotonine en dopamine, stoffen die ons humeur be´nvloeden. Zelfs bij volwassenen was dat effect nog meetbaar. En grootschalig onderzoek van de Queen Mary University toonde in 2012 al aan dat schizofrenie, depressie en bipolaire stoornissen samenhangen met de maand waarin mensen geboren zijn. Hoe dat precies komt, is nog onduidelijk. Misschien heeft het te maken met de opname van vitamine D door de moeder, of zijn er genetische markers in het spel. Dat iemand door zijn geboortedatum een vroege of late leerling wordt, kan een karakter ook be´nvloeden.

Het zal mij allemaal worst wezen. Ik wil gewoon een maandelijkse humeuroscoop in mijn damesblad. 'Houd uw hand op de knip, zomervrouw, want u bent deze maand opnieuw te optimistisch over uw banksaldo.' Vriendinnen met een kinderwens ga ik ongevraagd waarschuwen om vooral niet zwanger te worden in maart. Waarom niet? Nou, je kent toch het eeuwenoude gezegde: 'Geboren in december koud, wordt een mens neerslachtig oud.'
Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]