De Volkskrant, 10-06-2011, van verslaggever Ben van Raaij
13 jun.2011

Roken remt eetlust via activering neuronen

Rokers zijn gemiddeld dunner dan niet-rokers doordat ze minder eten. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de nicotine uit de tabak inwerkt op een bepaalde groep neuronen in het brein, zodat de eetlust wordt onderdrukt.
    Het onderzoek van Marina Picciotto en collega's van Yale University School of Medicine wordt vandaag gepubliceerd in Science. De ontdekking kan mogelijk leiden tot een middel dat rokers helpt te stoppen en zowel rokers als niet-rokers kan helpen op gewicht te blijven.

Het is bekend dat roken de eetlust vermindert. Rokers zijn gemiddeld dunner dan niet-rokers en rokers die stoppen worden dikker. Voor sommige rokers is dat reden om juist niet te stoppen. Aangenomen werd al dat nicotine een sleutelrol speelt bij die eetlustonderdrukking, maar onbekend was hoe dit neurobiologische proces in het brein precies verloopt.

De Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat nicotine een kleine groep neuronen activeert in een deel van de hypothalamus, de hersenklier die voor het lichaam signaleert of het moet eten of genoeg gegeten heeft. De nicotine triggert een ander type receptoren aan het oppervlak van de neuronen dan de receptoren die een rol spelen bij het zin krijgen in een sigaret.

De onderzoekers kwamen het 'anorexogene effect' van nicotine op het spoor bij een studie naar een mogelijk medicijn tegen depressie, dat ook op de genoemde nicotinereceptoren op de neuronen werkt. Muizen die het middel kregen toegediend, bleken minder te gaan eten dan muizen die het middel niet kregen.

Nadere experimenten met de muizen wezen uit dat het mechanisme ook met nicotine werkt. De nicotine bindt aan de nicotinereceptoren, en dat activeert de neuronen in de hypothalamus, waardoor het proces van eetlustonderdrukking op gang komt, de muizen minder gaan eten en op termijn aan gewicht verliezen. Muizen bij wie de neuronenroute ontbrak, verloren geen gewicht.
 


Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]