Leids universiteitsblad Mare, 19-11-2009.
.2009

Wetenschap Kort

Coke

Psychologe Lorenza Colzato is al eerder in het nieuws gekomen met haar cocaïne-onderzoek. Cokegebruikers hebben een langzamere reactietijd dan hun leeftijdsgenoten die ervan afblijven. Ook niet als ze slechts af en toe een klein beetje gebruiken, ontdekte zij. Potentiële gebruikers weten daarmee al genoeg, maar psychologen willen graag precies weten op welke manier het slecht is. In het vakblad Psychopharmacology staat een vervolgonderzoek van de onderzoekster en twee collega’s.

De psychologen onderzochten veertig proefpersonen die allemaal recreatief cokegebruiker waren, met een gemiddeld gebruik van 2,4 gram per maand. Zij moesten achter de computer een aantal testjes doen die hun cognitieve flexibiliteit maten. Het bewaren en controleren van informatie in het werkgeheugen ging even goed als bij de controlegroep, maar het vermogen om snel en adequaat te reageren op veranderingen was wel aangetast. Dat is zo mogelijk nog vervelender dan een afgenomen reactietijd, want ‘het vermogen om je cognitief systeem aan te passen en te herstructureren als reactie op veranderende eisen van de omgeving staat aan de basis van vrijwel al het dagelijkse functionele gedrag’, zo schrijven de onderzoekers.

Onduidelijk is nog dit effect veroorzaakt wordt door de cocaïne, of dat mensen die slechter scoren op deze tests sneller gaan experimenteren met drugs.


Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]