DePers.nl, 27-02-2012,  door Marcel Hulspas
.2009

Na het schudden komt het schilderen

Mensen die behandeld worden tegen Parkinson, kunnen zich plotseling kunstenaar voelen, melden Italiaanse onderzoekers.

De ziekte van Parkinson ontstaat door een gebrek aan de neurotransmitter dopamine in bepaalde delen van het brein. Een van de manieren om de symptomen te bestrijden, is dan ook het toedienen van dopamine. Maar deze stof doet nog veel meer in het brein. Het speelt niet alleen een rol in motorische systemen, maar bijvoorbeeld ook in de neurale systemen die verantwoordelijk zijn voor zaken als (ons gevoel van) welzijn en beloning, en in de systemen waardoor we ons kunnen concentreren op ťťn doel. De extra dopamine kan dan ook onverwachte gevolgen hebben.

Eerdere studies lieten zien dat ParkinsonpatiŽnten door de medicatie oversekst kunnen raken, of gokverslaafd. Onderzoekers verbonden aan het Centro Parkinson e Disordini del Movimento in Milaan melden nu dat sommigen ook ineens last kunnen krijgen van creatieve impulsen. Wanneer ze een beetje worden gestimuleerd, gaat een deel van hen als ware bezetenen romans schrijven, dichten, schilderen of beeldhouwen.

Het overgrote deel van de plotseling artistieke patiŽnten gaat tekenen of schilderen. Driekwart stortte zich echter op meer dan ťťn vorm van creatief bezig zijn. Een psychologische test (de Torrance Test of creative thinking) liet zien dat de artistieke patiŽnten niet creatiever zijn dan gemiddeld, maar dat niet-creatieve patiŽnten wel lager scoren dan gemiddeld. De kwaliteit van de werken liep volgens de onderzoekers sterk uiteen: sommige romans zijn daadwerkelijk uitgegeven, maar de meeste producten zijn amateuristisch geknutsel. Dat neemt niet weg dat bij velen de aandrang om creatief bezig te zijn zů sterk was dat ze sociale contacten, eten en slapen gingen verwaarlozen. Of de creatieve uitbarsting ook een keer ophoudt, konden de onderzoekers nog niet vaststellen.Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]