http://www.fsw.leidenuniv.nl/nieuws-2013/eten-om-te-vertrouwen-blog-colzato-fsw.html 2011


Eten om te vertrouwen

Voedsel als 'cognitive enhancer'


De inname van het aminozuur tryptofaan (TRF), te vinden in vis, soja, ei en spinazie, verbetert het vertrouwen tussen personen. Dit is de bevinding van psycholoog Lorenza Colzato en haar collega-onderzoekers aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Münster, gepubliceerd in 'Psychological Science'.

Voedsel als 'cognitive enhancer'

Het vertrouwen dat een persoon in een ander heeft werd gemeten met behulp van de 'trust game', een taak die vaak gebruikt wordt in gedragseconomie. Deze taak meet in hoeverre een persoon een andere persoon vertrouwt met behulp van een overgedragen geldbedrag. Proefpersonen stuurden significant meer geld naar de andere persoon wanneer zij tryptofaan hadden ingenomen, vergeleken met de inname van een neutrale placebo.

Dit resultaat ondersteunt het idee dat "we zijn wat we eten": het voedsel dat we eten heeft invloed op onze gemoedstoestand. Voedsel zou dus kunnen werken als een zogenaamde 'cognitive enhancer', die de manier waarop iemand denkt en de fysieke en sociale wereld waarneemt beïnvloedt. In het bijzonder kan door de inname van tryptofaan op een goedkope, efficiënte en gezonde manier het vertrouwen tussen personen worden bevorderd.
Meer informatie

Colzato, L.S., Steenbergen, L., de Kwaadsteniet, E.W., Sellaro, R., Liepelt, R., & Hommel, B. (2013). Tryptophan promotes interpersonal trust. 'Psychological Science'. DOI: 10.1177/0956797613500795
Naar Psychologische krachten, compartimentalisatie & integratie  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]