De Volkskrant, 27-01-2015, van verslaggever Maarten Keulemans okt.2011

Artsen zetten dorst aan en uit in het muizenbrein

Met een spectaculair experiment hebben Amerikaanse artsen aangetoond dat zoogdieren - en waarschijnlijk dus ook mensen - diep in hun brein een schakelaar hebben voor dorst. Met, letterlijk, een druk op de knop wisten de artsen speciaal geprepareerde proefmuizen van het ene op het andere moment dorst te geven en weg te nemen.

Dat laat maar weer eens zien hoe sommig ogenschijnlijk complex gedrag is te herleiden tot het al dan niet afvuren van wat hersencellen, aldus onderzoeksleider Charles Zucker van het New Yorkse Howard Hughes Medical Institute. 'Dit hersencircuit informeert en leidt de muis naar een complex programma van acties en gedragingen: ik heb dorst, ik moet water vinden. Ik moet naar het water toe. Ik moet drinken en daarmee doorgaan tot het signaal is onderdrukt.'

De cellen in kwestie zitten verstopt onder aan het brein, in een hersenkern die experts het subfornicale orgaan (SFO) noemen. Dat zit anders dan de rest van het brein niet verschanst achter de 'bloedbreinbarričre' maar staat in verbinding met de bloedsomloop, wat doet vermoeden dat het gebiedje kan peilen hoe het met allerlei stofjes in de bloedsomloop is gesteld.

Voor hun experiment maakten de wetenschappers verschillende soorten cellen in de SFO van de muizen met genetische manipulatie gevoelig voor licht. Daarna prikten ze een glasvezel in de hersenkern, en activeerden ze de cellen met blauw laserlicht. Wat ze zagen, verblufte Zucker: 'Je hebt een dier dat gezellig rondscharrelt, zonder enige interesse in drinken. Je schakelt een groepje neuronen aan, en hup, hij gaat recht op de waterkraan af.' Zelfs voldane muizen zetten het op een drinken: tot wel 8 procent van hun lichaamsgewicht, vergelijkbaar met zes liter voor een mens.

Een andere 'knop' schakelde de dorst bij de meeste dieren abrupt uit. Zelfs uitgedroogde muizen hadden na het beschijnen van de cellen geen behoefte meer aan water. Dat duidt erop dat het brein dorst regelt met een wipwap van aan- en uit-signaaltjes, aldus de onderzoekers.

Web:
TT:
Zelfs voldane muizen zetten het op een drinken: tot wel 8 procent van hun lichaamsgewicht, vergelijkbaar met zes liter voor een mens

IRP:  

 

Naar Neurologie, organisatie Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .

[an error occurred while processing this directive]