Volkskrant.nl, 21-12-2009, ANP. .2009

Gedrag autisten te zien in hersenen

Mensen die lijden aan autisme kunnen erg van slag raken door kleine veranderingen in hun planning of omgeving. Dit rigide en repetitief gedrag is zichtbaar in de hersenen, ontdekte neurowetenschapper Marieke Langen van het UMC Utrecht. Ze maakte met geavanceerde beeldtechnieken veranderingen in de hersenbanen en hersenstructuur zichtbaar. Dinsdag promoveert ze er op.

Langen vergeleek de hersenbanen van 29 autistische kinderen (7 tot 14 jaar) met die van een controlegroep van veertig gezonde kinderen in dezelfde leeftijdscategorie. Bij de autisten bleek de kwaliteit van de hersenbanen af te nemen met de leeftijd, bij de gezonde kinderen gebeurde dat niet.

Autisten hebben veel behoefte aan structuur en rituelen. Zo moeten veel autisten bijvoorbeeld elke dag tot op de minuut nauwkeurig op dezelfde tijd tandenpoetsen of kleren in een vaste volgorde aantrekken. De autisten hebben een sterke neiging tot het herhalen van handelingen, zoals eindeloos een knikker laten vallen, spullen of speelgoed op een rij zetten, of bewegingen met de vingers maken.

Met de MRI-technieken die Langen gebruikte, toonde ze ook aan dat de hersenbanen bij volwassen autisten eveneens zijn veranderd. Deze resultaten en de resultaten bij de kinderen benadrukken volgens haar dat autisme een ontwikkelingsstoornis is.Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]