De Volkskrant, 15-06-2013. .2010

In onderzoek: week 24

GENEESKUNDE
Lepra niet veranderd
Genetisch gezien is lepra de laatste duizend jaar amper veranderd, stellen Duitse onderzoekers in Science. Ze bekeken het genoom van Myobacterium leprae in vijf middeleeuwse skeletten en in weefsels van hedendaagse patiŽnten. Tussentijds zijn er maar achthonderd mutaties opgetreden. De Amerikaanse bacterie is volgens het onderzoek afkomstig uit Europa. Wereldwijd lijden nog zo'n 225 duizend mensen aan lepra. De onderzoekers vermoeden dat lepra goeddeels is uitgestorven, doordat de pest in de Middeleeuwen nog veel harder huishield.

MUZIEKWETENSCHAP
Geen absoluut gehoor
Een absoluut gehoor, waarmee mensen steevast de toonhoogte van een noot kunnen horen, lijkt toch niet te bestaan. Onderzoek van de universiteit van Chicago in Psychological Science laat zien dat mensen met een perfect gehoor moeite hebben om geleidelijke toonveranderingen te horen. 24 proefpersonen kregen Johann Brahms' Symfony No. 1 in C Mineur te horen, terwijl in het eerste deel de toonhoogte langzaam veranderde. De rest van het stuk werd in deze onjuiste toonhoogte gespeeld. Na afloop werd de luisteraars gevraagd om eventuele foute tonen in het stuk aan te geven. Niemand had de verandering opgemerkt.

ANTARCTICA
IJsplaten smelten hard
De kilometers dikke ijsplaten die vanaf het vasteland van Antarctica op zee reiken, verliezen door smelt aan de onderkant meer massa dan door afkalving aan de voorkant. Veel meer dan gedacht, aldus Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Science. Ze keken naar de hoeveelheid ijs die gletsjers de zee op stuwen en naar de afkalving. De onverwacht grote smelt heeft mogelijk gevolgen voor klimaatmodellen van de zeestromingen rond de Zuidpool, omdat koud zoet water zich anders gedraagt dan warmer zout water. Per saldo verliest vooral West-Antarctica ijs, is de consensus.

BABYMOTORIEK
Tijgeraars lopen later
Baby's die zichzelf tijgerend voortbewegen beginnen gemiddeld een maand later met lopen dan baby's die kruipen op handen en knieŽn. Dat blijkt uit een studie van Levanger Hospital onder ruim 48 duizend kinderen in Noorwegen. Van alle baby's loopt ťťn op de vier op zijn eerste verjaardag. Bij een leeftijd van 14 maanden heeft drie op de vier baby's die mijlpaal bereikt. De onderzoekers spreken van 'lopen' als een baby zelfstandig vijf stappen zet zonder om te vallen.

MATERIALEN
Smogvreter is zelf vies
Zelfreinigende coatings van titaniumdioxide doen mogelijk meer kwaad dan goed. Coatings met minieme deeltjes titaniumdioxide kunnen met behulp van zonlicht en waterdamp schadelijke uitlaatgassen afbreken. Deze 'smog-eters' worden toegepast op onder meer geluidsschermen. In de praktijk blijken ze ook ammonia om te zetten in stikstofoxide, dat onder invloed van zonlicht verandert in het schadelijke ozongas. Onderzoekers van de universiteit van Indiana concluderen daarom dat titaniumdioxide zijn belofte van vuilvreter vermoedelijk niet waarmaakt.IRP:  


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]