De Volkskrant, 01-03-2013, van verslaggever Tonie Mudde .2010

Italiaans onderzoek: actiegame goed voor kind met dyslexie

Het spelen van videogames leidt tot spectaculaire verbeteringen bij kinderen met dyslexie, blijkt uit Italiaans onderzoek.

Dyslexie moet voortaan worden behandeld met videogames, vinden neurowetenschappers van de Universiteit van Padua.

Slechts twaalf uur gamen leidt tot een verbetering van de leesvaardigheid die een jaar later nog te meten is, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Het positieve effect is vergelijkbaar met traditionele dyslexietraining, die meer tijd en energie vergt.

Proefpersonen van 10 jaar met dyslexie werden verdeeld in twee groepen. Beiden speelden negen sessies van 80 minuten op de Wii, een spelcomputer. De ene groep vermaakte zich met de snelle actie uit Rayman Raving Rabbids, waarbij de speler de strijd aangaat met een leger gestoorde konijnen. De andere groep speelde games zonder actie-elementen.

Alleen de actiegame leidde tot een betere leesvaardigheid. Zo ging de gemiddelde leessnelheid omhoog, zonder dat dit ten koste ging van meer leesfouten.

Het onderzoek haakt in op eerdere studies die suggereren dat dyslexie wordt veroorzaakt door problemen in het verdelen van aandacht bij het kijken.

Het spelen van flitsende games zou dyslectische kinderen trainen om beter te focussen. De Italiaanse onderzoekers noemen actiegames 'een nieuwe, snelle en leuke behandeling van dyslexie.'

Moet iedereen met dyslexie nu aan de videogames? Niet zo snel, waarschuwt Fred Hasselman, expert aan de Radboud Universiteit. Hij wijst op het ontbreken van wetenschappelijke consensus over de oorzaak van dyslexie. Is het een visuele stoornis? Een taalprobleem? Hangt het samen met een gebrekkige motoriek?

Hasselman: 'Elke hypothese wordt ondersteund met bewijzen uit hersenonderzoek, genetisch onderzoek en gedragsonderzoek. Bij dyslexie speelt dus sowieso meer dan alleen die aandachtsproblemen bij het kijken.'

Hasselman vraagt zich af of de Italiaanse resultaten een toevalstreffer zijn en pleit voor vervolgonderzoek. Dat zou ook moeten plaatsvinden in een ander land. 'Met het Italiaans is iets bijzonders aan de hand: je spelt zo ongeveer wat je zegt. Bij andere talen, zoals het Engels, is foutloos leren lezen en schrijven veel moeilijker.'
 Naar Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]