De Volkskrant, 14-02-2012, van verslaggever Tonie Mudde .2010

Baby van 6 maanden kan al woorden begrijpen

Tussentitel: Door blinddoek konden ouders niet stiekem helpen

Baby's zijn nog grotere taalvirtuozen dan wetenschappers al dachten. Vanaf zes maanden begrijpen ze simpele woorden, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Tot nu toe meenden veel ontwikkelingspsychologen dat woordbegrip pas rond de eerste verjaardag begint. Maar in PNAS schrijven onderzoekers van de University of Pennsylvania dat kinderen tussen de zes en negen maanden al snappen wat veelgebruikte woorden zoals hand, mond of melk betekenen.

De proefpersoontjes zaten bij hun vader of moeder op schoot en keken naar een scherm. Daarop verschenen tegelijkertijd twee afbeeldingen, bijvoorbeeld links een banaan en rechts een mond. Ouders waren geblinddoekt om te voorkomen dat ze hun baby stiekem konden helpen naar het juiste plaatje te kijken. Door een koptelefoon kregen de vaders en moeders te horen wat ze moesten zeggen: 'kijk naar de banaan' of juist 'kijk naar de mond.'

Sensoren registreerden de oogbewegingen. Hieruit bleek dat de baby's vaker de juiste kant op keken dan met toeval valt te verklaren. Zelfs als de kleintjes complexere afbeeldingen zagen, bijvoorbeeld van een tafel met verschillende soorten eten en drinken, keken ze opvallend vaak naar het type voedsel dat hun ouders noemden.

Titia Benders, taalwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en niet betrokken bij het Amerikaanse onderzoek, noemt de resultaten 'absoluut interessant'. 'Het was al bekend dat zulke jonge kinderen vertrouwd raken met woorden die ze vaak horen. Maar dit onderzoek toont aan dat ze ook snappen wat woorden betekenen. Dat gaat een stap verder.'

Benders wijst op de diversiteit aan afbeeldingen die de baby's bij het experiment te zien kregen. Zo toonden de onderzoekers drie verschillende soorten afbeeldingen van bananen. 'Wanneer een baby die afbeeldingen toch allemaal als 'banaan' herkent, snapt hij de abstracte betekenis van het woord. Een banaan is niet alleen de banaan uit het plaatjesboek thuis, maar ook alle gele vormen die daarop lijken.'Red:   Flagrante onzin natuurlijk: de babys associŽren doodgewoon klanken en klankpatronen met wat ze zien., door de eerdere training door de ouders. Net zoals ieder dier, in de "taal" van dat dier. Naar Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]