WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 18-11-2011, door Hans Aarsman

2010

Personeel van Lloyd's of London op Remembrance Day 11 november 2011

Durven lachen

De bloemetjes van rode zijde die de meesten op hebben gespeld zijn 'poppy's', klaprozen. Op de grote slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, nadat het doden en doodgaan was opgehouden, bleken klaprozen de eerste bloemen te zijn die begonnen te bloeien. Britten dragen 'poppy's' in de weken die voorafgaan aan Remembrance Day, 11 november, de datum de hele UK twee minuten lang stil staat. Niet alleen ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, alle soldaten die ooit voor het Gemenebest vielen, worden dan herdacht.

De roltrappen waar we tegenaan kijken, zijn twee van de vele die in de Lloyd's Building London heen en weer gaan. Het gebouw huisvest een wereldwijde beurs voor scheepvaartverzekeringen. In het midden een gigantische vide met daar omheen kantoren en roltrappen. Beneden in de vide een hal. Daar staan op Remembrance Day veteranen, er wordt gezongen, een Schotse soldaat speelt doedelzak, er worden kransen gelegd. Een van de kransen heeft de vorm van een anker.

Dit jaar was een bijzonder jaar, Remembrance Day viel op 11/11/11. Samen met de 11 seconden na 11 uur waarop de stilte aanving, waren dat vijf 11-en. Meer kun je niet krijgen. De achterste roltrap draait nog, aan lichaamshouding te zien van de zes die erop staan. Dan zal het nog geen 11 over 11 zijn. Maar lang kan het niet duren, in de voorste roltrap zit al geen beweging meer. Een witte jas is op een trede gelegd, deze trap staat stil.

Men is dwars gaan staan om zicht te hebben op de ceremonie in de hal. Handen zijn op de railing gelegd, hier en daar zelfs een elleboog. Niet iedereen staat stil, in het midden probeert een meisje met een paardenstaart langs haar collega's naar beneden te komen. Achter haar een vrouw met opgestoken haar, voor haar een vrouw met blond haar en nog een man, allemaal willen ze de roltrap af. Willen ze naar buiten om te ontsnappen voor het moment daar is?

Zeker vier mensen tel ik die met hun mobiel in de weer zijn. Zijn ze hem aan het uitzetten? In het theater zou ik me al behoorlijk opgelaten voelen als tijdens de voorstelling mijn mobiel afging. Laat staan als ie gaat tijdens twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de miljoenen die voor jou het leven hebben gelaten. Nou ja, niet allemaal voor jou, maar toch wel erg veel. Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog. Rechts een blond meisje dat op de valreep nog durft te lachen om een bericht.

Twitter.com/hansaarsmanNaar Alfa-denken, eigenheid Alfa-denken , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .