WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: financiers


   

Dit zijn allemaal mensen uit de financiële wereld. Aan hun gezichten te zien zijn ze zeer tevreden met zichzelf. Dat komt omdat ze de machtigste posities in de financiële wereld bekleedden, en de meeste van deze portretten zijn genomen vóór de financiële crisis van 2008. In die crisis hebben ze allemaal een belangrijke aanjagende rol gespeeld - het moet dus niet moeilijk zijn de bijbehorende namen te achterhalen. Gezamenlijk hebben ze de wereld voor honderden en mogelijkerwijs wel duizenden en meer miljarden opgelicht.
    Dit is dus een zeer gevaarlijk soort mensen: je ziet het er niet aan af, maar met hun versie van witte-boordencriminaliteit zijn het dus nog grotere schurken dan menig massa-moordenaar - de verliezen ten gevolge van hun daden zullen voor veel mensen een vroegtijdige dood betekenen, bijvoorbeeld door extra honger in de derde wereld.
   
    Deze galerij is een weergave van de uiterlijk zichtbare kenmerken van een manier van denken, een manier waarop de psyche van de betrokken groep in elkaar zit, zoals uitgebreid besproken in Rechts denken . Ook daar vermeld: natuurlijk ziet men de psychische basis ook terug in de opvattingen en ideologieën die de groep heeft, van het simpele "recht van de sterkste" naar de volledige kapitalistische ideologie , in persoonlijkheidskenmerken van haar aanhangers , in Nederlandse termen: de VVD . Je kan de bovenstaande verzameling dan ook zien als een sociologische versie van het beroemde verhaal van het Portret van Dorian Gray . Voor een grappige literaire illustratie van het hier betoogde aangaande het uiterlijk, zie hier en hier ; voor wat oorspronkelijk gezongen commentaar, zie hier .

Ter contrast, nu meteen over naar het omgekeerde: de wetenschappers .


Naar Psychologische krachten , Portretten lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .