WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: financiers, en grondleggers van de kredietcrisis

De kredietcrisis van 2008 laat ook de netwerken van de financiële wereld zien. Dit is een deel van de betrokkenen, tezamen met een paar van de grondleggers en ideologen:


Maurice "Hank" Greenberg, baas van verzekeraar AIG, spil in het financiële netwerk, en waarvan het dreigende faillissement de kredietcrisis inluidde. De staat moest voor bijna 200 miljard bijspringen.

Richard Fuld, baas van Lehman Brothers, zakenbank en mega-uitgever van frauduleuze financiën. Bank is voornamelijk door zijn handelen tijdens de kredietcrisis failliet gegaan.

Lloyd Blankfein, baas van Goldman Sachs, zakenbank en mega-uitgever van frauduleuze financiën. Helpt instellingen, bedrijven en staten met financiële mega-fraude. Werd er stinkend rijk van. Vindt dat hij het werk van God doet.

Alan Greenspan, voorzitter van de Amerikaanse financiële toezichthouder Fed van 1987 tot 2006. Zette alle regelgeving overboord. Aanhanger van Milton Friedman en Ayn Rand.

Bernard Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse financiële toezichthouder Fed van 2006 tot heden. Geestelijk navolger van Alan Greenspan en Milton Friedman.

David Kotz, inspecteur-generaal van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC. Poedeltje van de overigen.

Jacques Polak, (mede-)oprichter van en langdurig in top van het IMF, de globale aanjager van het neoliberalisme.

Milton Friedman, leidend econoom en de ideoloog van de vrije financiële markten.

Ayn Rand, schrijfster en filosofe, in Amerika zeer invloedrijk. Bedenker maatschappijmodel uitsluitend gebaseerd op eigenbelang, voorloper van het neoliberalisme.

Milton Friedman wordt algemeen gezien als de ideoloog van het economische neoliberalisme en de vrijheid voor financiële markten die tot de ramp van de kredietcrisis van 2008 heeft geleid. De overeenkomende politieke stroming is die van het neoconservatisme, waarvan een aantal leiders verzameld zijn hier .


Naar Psychologische krachten , Portretten lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .