De Volkskrant, 09-03-2013, door Aleid Truijens 2010

Non-fictie | Opvoeden

Iris Pronk

Waarom ik geen strenge moeder ben (terwijl ik dat wel zou willen zijn)
Querido; 240 pagina's; Ä 18,95.

Nederlandse kinderen pik je er in een Frans restaurant zo uit.


Nederlandse kinderen in een Frans restaurant, je haalt ze er zo uit. Terwijl de kleine Fransen zwijgend hun drie gangen verorberen, met mes en vork, en hun ouders converseren, klieren Nederlandse kinderen met hun eten, laten driekwart staan, gooien glazen om, en kakelen overal doorheen. Als ze al niet schreeuwend tussen de tafeltjes rennen. Hun ouders kijken vertederd toe. Ook in de supermarkt is die moeder die drie keer nee zegt tegen haar krijsende kind en dan zuchtend een zak snoep in haar karretje gooit, geheid Nederlands.

Zo doe ik het dus niet, dacht Trouw-journaliste Iris Pronk toen ze kinderen kreeg. Zo kweek je straalverwende nesten. Zij zou een strenge moeder worden. Wat is er tegen het woordje 'nee'?

Maar dat lukte niet. Ook haar kinderen, 6 en 4 jaar, pik je er in een Frans restaurant zo uit. Leuke kinderen. Maar ze zijn kieskeurig met eten, ruimen hun speelgoed niet op, ruziŽn met elkaar en eisen alle aandacht van de volwassenen. Waarom?, vroeg Pronk zich af. Waarom lukt het niet om de duidelijke opvoeder te worden die je graag wilt zijn?

Ze ging te rade bij opvoedkundigen, las opvoedboeken en volgde opvoedcursussen. Ze liet haar gezin zelfs filmen aan tafel. En ze onderzocht haar eigen verleden. Opgevoed in de jaren zeventig door gescheiden ouders die weinig grenzen stellen, zit het gewoon niet in haar systeem. Werkende ouders zijn zo moe aan het eind van de dag dat ze liever geen scŤnes willen aan tafel. Bovendien is ze, net als vrijwel alle hyperouders uit haar omgeving, doodsbenauwd dat haar kinderen iets overkomt als ze er niet bovenop zit.

Streng, het kŠn wel, is de conclusie in dit met humor en zelfinzicht geschreven verhaal, maar het vergt inspanning en geduld. Van de ene op de andere dag gezag hebben, dat gaat niet. Maar streng light is haalbaar.


 
Naar Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]