De Volkskrant, 24-09-2011, door Malou van Hintum 2011

Fuck you too

Ik ben niet dol op zelfhulpboeken. En ik heb een bloedhekel aan mensen die 'fucking' dit en 'fucking' dat roepen. Dus toen ik het boek Fuck it in de bus kreeg, heb ik het op een grote, wiebelige stapel gelegd. Fuck it, dacht ik - bijna - bij mezelf. Moet ik zoiets nou serieus nemen?

Het is in elk geval een leuk boek. De schrijver is grappig, al slaat hij soms door naar melig. Hij neemt de lezer op de hak, zichzelf op de hak, en wordt niet moe zijn boodschap keer op keer te vertellen. Fuck it hoef je niet van kaft tot kaft te lezen, want de essentie van de boodschap is kort samen te vatten: neem het leven zoals het is, probeer het niet te beheersen, go with the flow, en je zult merken dat alles gemakkelijker gaat. Meebewegen levert meer op dan tegen de stroom in zwemmen.

Klamp je niet vast aan alles wat je leven zin lijkt te geven: werk, relaties, status, geld. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent. Zet een streep onder die eindeloze lijst van dingen die je leven betekenis moeten geven, maar die vaak alleen maar een bron van stress zijn omdat je er niet in slaagt ze te realiseren.

Je eet te veel. Je sport te weinig. Het lukt je niet te stoppen met roken. Je vindt je Grote Liefde niet. Je loopt die promotie of prijs mis, want je talent en genialiteit worden miskend.

Waarschijnlijk ben je gewoon een iets te dikke, rokende, middelmatige sufferd met gebrekkig zelfinzicht (zoals de meeste mensen). So be it. En nu weer verder met je leven.

Fuck it is een oefening in accepteren en loslaten, maar dan zonder esoterisch gezever. En dat maakt het boek goed te verteren voor mensen zoals ik, die normaliter allergisch reageren op goedbedoelde adviezen om 'in het moment te leven'. Hoe bedoel je? Ik heb verlangens, plannen, doelen. Ik wil gedisciplineerd zijn, mezelf verbeteren. Dat lukt alleen maar door ervan af te zien, zegt John Parkin. Ontspan! Ik heb het altijd flauwekul gevonden. Maar inmiddels geloof ik er een beetje in.

John Parkin: Fuck it. Ten Have; 220 p.; 14,95; ISBN 978 900 259 6099 5.

 

IRP:   Onzin. het streven is misschien niet voordelig voor het individu, maar essentieel voor de soortNaar Psychologische krachten, angst  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]