De Volkskrant, 17-05-2011, ingezonden brief van J.G.F. Tabeling, Voorhout, psychiater klinieken GGZ Duinenbollen 18 mei 2011

Waan

Het is niet toevallig dat een stuk over psychiatrie terechtkomt op de pagina Economie (13 mei). De psychiatrie moet goedkoper en in het stuk pleit collega Remmers van Veldhuizen voor verdere ambulantisering van de zorg. Waarom? Hij is namelijk 'heilig overtuigd van de meerwaarde van ambulante zorg'. Ik ken veel patiŽnten die ergens heilig van overtuigd zijn en die moeten daar medicijnen voor slikken. We noemen dat dan een waan.

Natuurlijk is opname in een psychiatrisch ziekenhuis ongewenst; maar het is niet altijd te voorkomen. Wie werkt in de ambulante psychiatrie zal de volgende situatie vast herkennen: er is een acute situatie en de betrokkene moet worden opgenomen terwijl er geen bed in Nederland te vinden is. Kan Remmers aan de wanhopige familieleden uitleggen dat iedereen eigenlijk gebaat is bij thuistherapie, omdat het goedkoper en zelfs beter is?

Ik ben vaak bij dit soort situaties aanwezig geweest en heb de opluchting van de aanwezige ouders/kinderen/partner gezien als er ergens toch nog plaats was. Jammer dat de verslaggeefster niet doorvraagt over het vergelijk met het aantal bedden in het buitenland. Ik ben namelijk benieuwd waar die patiŽnten verblijven (onder een brug, in de gevangenis?).

Trouwens, wie zegt dat de patiŽnten, met wie het wel goed gaat, dit te danken hebben aan de FACT-teams. Misschien speelt het bestaan van een breder scala aan werkzame medicijnen ook grote een rol.

Een ander niet onbelangrijk punt is dat de bezuinigingen ook het ambulante veld treffen, wat in sommige organisaties ertoe heeft geleid dat het aantal huisbezoeken moest verminderen: niet efficiŽnt genoeg. In de tijd van een huisbezoek 'doe' je drie polipatiŽnten en dat levert meer op. Ik ben bang dat de weg onomkeerbaar is, en ik vrees dat een verdere beddenreductie zal leiden tot meer leed bij de patiŽnt en diens familie.

Dat er een andere betalingssystematiek moet komen staat verder los van de inhoudelijke discussie over het nut van bedden in de psychiatrie.Naar Psychologische krachten, angst  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]