De Volkskrant, 14-06-2012, ingezonden brief van Henk Hilbrands, Enschede, eerstelijnspsycholoog 2011

Volksziekte nummer 2

Het heeft veel te lang geduurd voordat het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) zijn richtlijn inzake depressie heeft veranderd (Ten Eerste, 3 juni).

Maar depressie is niet volksziekte nummer 2. Volksziekte nummer 2 is veel eerder het hebben van problemen. En het hebben van problemen is inherent aan het leven.

Sinds 1985 ben ik als eerstelijnspsycholoog werkzaam. Sinds die tijd heb ik niet veel mensen gezien met een depressie. Wel heb ik veel mensen gezien die depressieve klachten hadden omdat ze problemen hadden. De problemen zijn alledaagse problemen en worden normaal gesproken wel opgelost. Dit met familie of vrienden of met een advies van bijvoorbeeld een huisarts.

Meestal ontstaan er depressieve klachten als er hardnekkige problemen, of meerdere problemen gelijktijdig zijn. Het spreekt voor zich dat hoe ernstiger de problemen, hoe ernstiger de depressieve klachten. Maar ik spreek nog steeds niet van een depressie. De mens is een kuddedier en volgt graag en vraagt dan een pilletje van de huisarts.

In de meeste gevallen wordt de compilatie van problemen opgelost. Hier is dan vaak ook de eerstelijnspsycholoog ingeschakeld. En daar gaat het o.a. om het oplossen van de problemen.

Door ondermeer de lobby van de farmaceutische industrie, druk van het bedrijfsleven, het conservatisme van de NHG en de gecreŽerde vraag van de massa, zijn problemen die bij het leven horen ten onrechte gediagnosticeerd als depressie.

En deze ziekte staat op nummer 2!
IRP: 


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]