WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten: depressie, ondernemen

13 nov.2011

Het verband gelegd bij de beschrijving van depressie  geeft een wat andere oorzakelijke relatie tussen verschijnselen dan men normaliter legt:


Uit: De Volkskrant, 12-11-2011, door Malou van Hintum

Depressie is ook lichamelijk

Psychiatrische ziekten zijn niet alleen aandoeningen van de geest, maar ook van het lichaam. Op een symposium afgelopen woensdag aan het UMC Utrecht spraken wetenschappers over het verband tussen schizofrenie, bipolaire stoornissen en depressie, en verstoringen van het auto-immuunsysteem.
    Hiervoor zijn diverse aanwijzingen, vertelt Lot de Witte, een van de sprekers en psychiater in opleiding aan UMC Utrecht. ...
    Daarnaast weten we dat lichamelijke ziekten ook psychische symptomen kunnen veroorzaken.
    'Neem bijvoorbeeld een flinke griep, die gepaard gaat met gevoelens die mensen tijdens een depressie ervaren, zoals lusteloosheid, vermoeidheid, minder eetlust en je down voelen. Terwijl griep in je lichaam zit, heeft deze infectie wel zulke effecten op je brein. Dat het lichaam een wisselwerking heeft met de hersenen, lijkt me daarom wel duidelijk.'


Red.:   Hierop passen we de omkering van William James toe: "Je vlucht niet omdat je bang bent, maar je bent bang omdat je vlucht". Oftewel: de primaire reactie van het autonome zenuwstelsel die leidt tot vlucht is eerdere dan de bijbehorende emotie, die dus het gevolg is (in veel situaties). In ons geval: het lichaam heeft geen zin om iets te ondernemen omdat het druk bezig is te hestellen van de griep, en de het emotionele systeem ervaart dat als, of geeft er de uitleg aan van, depressiviteit.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .