DePers.nl, 27-01-2011, door Marcel Hulspas .2008

Vruchtbare vrouw is mannenverslindster

In hun schaarse vruchtbare dagen gedragen vrouwen zich net iets wilder dan normaal.

Vruchtbare vrouwen zijn ‘anders’. En dat komt waarschijnlijk door het hormoon oestrogeen, dat aangemaakt wordt in de eierstokken. Tijdens de ovulatie of ‘eisprong’, waarbij een van de twee eierstokken een eitje loslaat, komt een grote hoeveelheid van dit hormoon vrij. Die oestrogeen-rush schudt de baarmoeder wakker, zodat deze klaar is voor ontvangst van een onderweg mogelijk bevrucht eitje. Maar hij heeft ook allerlei effecten op het vrouwelijk gedrag – effecten die bedoeld zijn om de kans op bevruchting te vergroten. Oestrogeen maakt van nuchtere, schuchtere vrouwen heel even onverbeterlijke mannenverslindsters.

1. Ik wil een hunk!
Onlangs kwamen onderzoekers van de universiteiten van New Mexico en Colorado met het nieuws dat vrouwen tijdens hun vruchtbare dagen meer fantaseren over stoere binken. Uit eerder onderzoek (door Susan Bullivant, van de Universiteit van Chicago) was al bekend dat vrouwen in die periode meer ‘last’ hebben van erotische fantasieën, en dat ze zich ook meer aangetrokken voelen tot stoere mannen. De nieuwe studie liet zien dat ook vrouwen die al een relatie hebben, dezelfde neiging vertonen.

2. Niet te slim graag!
Vrouwen geven ‘door de maand heen’ de voorkeur aan knappe, intelligente mannen met goede financiële vooruitzichten. Maar als ze ovuleren, letten ze maar op één eigenschap: uiterlijk. Intelligentie en geld, zo blijkt uit onderzoek, worden dan een stuk minder belangrijk.

3. Kijk mij nou!

Vrouwen zijn in hun vruchtbare dagen sociaal actiever. En ze stralen dan ook uit dat ze ‘beschikbaar’ zijn. Het beroemdste ‘ovulatie-onderzoek’ is ongetwijfeld dat van psycholoog Geoffrey Miller, die de fooien bekeek die de stripteasedanseressen kregen in een bar in Albuquerque.

Strippers die vruchtbaar waren en een lapdance deden, kregen gemiddeld 75 dollar fooi. Vrouwen die ongesteld waren 35 dollar. De gemiddelde fooi bedroeg rond de 50 dollar. Volgens Miller was daarmee aangetoond dat vrouwen die ovuleren, zich het meest sexy gedragen.

4. Ruik mij nou!

Maar het kan ook aan hun geur liggen. Een onderzoek aan de universiteit van Florida, een jaar geleden, liet zien dat mannelijke studenten die aan een T-shirt mogen ruiken waarin een meisje drie nachten had geslapen, zich daarna spontaan meer macho gingen gedragen wanneer dat meisje gedurende die drie dagen vruchtbaar was geweest. Blijkbaar wordt door een subtiele geur het hoofd op hol gebracht. Maar daarmee zijn we er nog niet.

5. Spiegeltje, spiegeltje…

De Schotse psychologe Miriam Law Smith maakte foto’s van de gezichten van 59 vrouwen, en noteerde daarbij hoe het met hun menstruatiecyclus zat. Daarna liet ze vrijwilligers het uiterlijk beoordelen. Daaruit bleek dat vruchtbare vrouwen een stuk aantrekkelijker werden gevonden.

Volgens Law Smith zorgt oestrogeen voor subtiele veranderingen in het gezicht. De lippen worden voller; de huid wordt strakker. Het gezicht zou daardoor symmetrischer en daarmee aantrekkelijker worden.

Law Miller ontdekte ook hoe vrouwen deze effecten kunnen nabootsen: door middel van make-up. Zodra de vrouwen in het onderzoek toestemming kregen om make-up te gebruiken, werden ze door de beoordelaars gedurende hun hele cyclus net zo mooi gevonden als zonder make-up, tijdens hun vruchtbare dagen.

6. Bloot, nog bloter

Millers stripteasedanseressen waren allemaal op dezelfde (schaarse) wijze gekleed. Maar ook als het om kleding gaat, heeft oestrogeen invloed. De Amerikaanse psycholoog Martie Haselton liet vrijwilligers een massa foto’s van dertig verschillende vrouwen beoordelen.

Het hoofd van de vrouwen was steevast afgedekt, de beoordelaars zagen dus alleen de kleren en moesten de vraag beantwoorden: probeert deze vrouw er aantrekkelijk uit te zien? De vrouwen die gefotografeerd waren, hadden Haselton hun menstruatiecyclus onthuld, maar wisten niet dat het om hun kleding ging. Na afloop legde Haselton de oordelen van de vrijwilligers naast de medische gegevens, en ontdekte dat vrouwen tijdens de ovulatieperiode duidelijk sexyer kleding droegen dan daarvoor of daarna.Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]