De Volkskrant, 07-02-2015. .2010

Wetenschapsnieuws

Plant wordt droogtebestendig


1. Droogte is een groot probleem voor plantengroei, verergerd door klimaatverandering.

2. Planten maken bij droogte het ABA-hormoon aan ter bescherming. Kunstmatig ABA is duur.

3. De wetenschappers veranderden de ABA-receptoren zodat die reageerden op een andere, goedkoper te produceren stof.

Amerikaanse wetenschappers wisten het modelplantje Arabidopsis, de zandraket, te reprogrammeren zodat het beter tegen droogte kan. De plant reageert daarbij op een chemische stof, gebruikt tegen schimmels in de landbouw. Die maakt dat de plant zuiniger omgaat met water. De controlegroep, links op de foto, kwam er na 12 dagen droogte zichtbaar slechter vanaf. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature.


Ook kakkerlakken hebben karakter

Ze kunnen vrijpostig zijn of verlegen. Ook kakkerlakken hebben karakter, zo ontdekte gedragsecoloog Isaac Planas van de Vrije Universiteit Brussel. Hij onderzocht het gedrag van de Amerikaanse of grote kakkerlak. De beestjes reageerden verschillend als ze in een open ruimte kwamen. Sommige probeerden zich zo snel mogelijk te verbergen, andere toonden meer lef, verkenden de omgeving en gingen op zoek naar voedsel. Om de bewegingen te volgen werden de kakkerlakken uitgerust met minuscule zendertjes. Nadat de diertjes vanuit het donker in een lichte 'arena' waren geplaatst, werd vastgelegd hoe lang het duurde voor ze een beschutte plek opzochten. Ondanks de individuele verschillen gingen de beestjes na verloop van tijd allemaal naar dezelfde schuilplaats. De studie is gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.


Licht joggen is beter dan intensief sporten

Licht joggen is gezonder dan intesief sporten. Dat blijkt uit Deens onderzoek waaraan ruim 1.000 joggers en 400 niet-joggers deelnamen. Gemeten over een periode van twaalf jaar bleek de overlijdenskans van intensieve joggers even groot als die van bankzitters. Degenen die rustig aan deden, hadden minder kans te overlijden. Het laagste sterftecijfer werd geconstateerd bij joggers die niet meer dan drie keer per week en en in totaal 1 tot 2,4 uur per week sportten. De studie is gepubliceerd inJournal of the American College of Cardiology.Red.: Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]