WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten: pijn en leren

30 okt.2011

Dat het lichaam pijn ervaart is er mede om ervoor te zorgen dat het lichaam de situatief die tot pijn, dat wil zeggen: schade, leidt de volgende keer te voorkomen. Het voorkomen van nare ervaringen heet, afgekort, :leren". EDat pijn iets te maken heeft met leren is dus het intrappen van ene open deur, als je eenmaal deze verbanden hebt gelegd:


Uit: De Volkskrant, 29-10-2011, door Malou van Hintum

Dieren leren van pijn

Vanaf 15 november kan via het telefoonnummer '144 - red een dier' melding worden gemaakt van een 'dier in nood'. Maar wanneer is daar sprake van? 'Lichte vormen van pijn zijn noodzakelijk en betekenisvol in de verhouding tussen mens en dier,' zegt filosoof René ten Bos (Radboud Universiteit Nijmegen), auteur van Het geniale dier.

U vindt het onzin, dat telefoonnummer.
'Het eerste wat ik denk, is: de politie heeft het al zo druk. Plus: wat betekent dit voor het gezag van de politie, waar leg je prioriteiten? Ik ben sowieso aarzelend over meldnummers, ik ben bang voor een verklikkerscultuur. En wanneer gaat iemand wat melden? Mensen gaan onhandig met dieren om, ze schreeuwen tegen hun honden, geven ze soms een hengst. Is zo'n dier in nood? De corrigerende tik bij kinderen is verboden, dat neem ik de betreffende minister nog steeds kwalijk. Mag die straks bij dieren ook niet meer?'

Meppen mag, zegt u?
'Je mag een hond niet met een stok slaan, je moet het niet te bont maken. Maar pijn toebrengen is wel een belangrijke vorm van communicatie tussen mensen en dieren. Lichte vormen van pijn zijn betekenisvol. Paardrijders weten dat. Als je aan de teugel trekt, is dat niet alleen om te sturen, maar breng je ook een lichte vorm van pijn toe om het dier te laten luisteren. Een dier leert van pijn.
    'Wanneer politieagenten honden africhten, gaat dat ook met pijn gepaard. Ze krijgen slaag, ze worden geïntimideerd met schotoefeningen. Zo leert een hond bepaalde dingen heel goed te kunnen, scherp te zijn. Ik ben benieuwd wat dat meldnummer gaat doen bij de hondenafrichters van de politie.'    ...


Red.:   En natuurlijk geldt dit, met aangepaste normering, ook voor mensen. Daar waar het nodig is om mensen dingen te leren, zijn er,gezien de variatie in het mensdom, noodzakelijkerwijs gevallen waarin dat leren op andere manieren moeilijk tot onmogelijk zijn. Waar het toedienen van pijn de meest effectieve en dus de beste methode is. Een van de redenen dat "men" normaliter niet rationeel over dit soort dingen wil nadenken en praten.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .