WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten, cirkels: reflexensysteem, pijn

18 jan.2013

In ons emotionele systeem speelt pijn een cruciale rol. Maar het is iets dat overgenomen is van het reflexensysteem:


Uit: De Volkskrant, 17-01-2013, van verslaggever Ronald Veldhuizen

Schaaldier voelt toch meer pijn

Krabben vinden elektrische schokken dusdanig vervelend, dat ze hun geliefde schuilplek opgeven om nog meer pijn te vermijden. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie.
    Volgens Bob Elwood, onderzoeksleider en hoogleraar gedragsbiologie aan de Queen's University te Belfast, wijst de vondst erop dat schaaldieren zoals krabben en kreeften meer pijn ervaren dan waar doorgaans rekening mee wordt gehouden. ...
    'Er waren eerder al aanwijzingen dat schaaldieren meer zijn dan een reflexmachine', zegt Hans van de Vis, vissenwelzijnsonderzoeker bij het visserij-instituut Imares. 'We weten nog steeds niet wat ze precies ervaren, maar een belangrijke stap is dit zeker.'    ...


Red.:    De verkeerde conclusie: pijn blijkt, voor degenen die dat nog niet beseften, te horen bij de reflexenmachine.

  Elwood en zijn collega Barry Magee keken naar de pijnreacties van strandkrabben. Ze wilden vaststellen of pijnbeleving bij deze krabbensoort puur reflexmatig is - zoals het automatisch terugtrekken van een vinger uit een vlam - of door het dier wordt onthouden als een nare belevenis.
    Voor het onderzoek, dat deze week verschijnt in The Journal of Experimental Biology verzamelden de biologen negentig strandkrabben. Ze plaatsten elk dier afzonderlijk in een fel verlicht aquarium. Strandkrabben verafschuwen fel licht en bivakkeren het liefst in een donker holletje. Elwood en Magee boden de strandkrabben een keus uit twee holletjes.
    Zodra een krab voor een van de twee schuilplekken had gekozen, kreeg hij een stroomstoot. Na slechts tweemaal op dezelfde plek een schok te hebben ontvangen koos het merendeel van de strandkrabben ervoor om hun oude schuilplaats te verlaten. Liever ondernamen ze een wandeltocht over de fel verlichte bodem naar de tweede schuilplaats. De krabben herinneren zich de eerste pijnbeleving en hebben er veel voor over om een herhaling ervan te vermijden, aldus de biologen.

Oftewel: precies dezelfde dingen die wij als mensen associŽren met pijn. Met als hoofdcomponent: vermijding. Want daar is pijn voor bedoeld: om het systeem eraan te herinneren en er dringend toe te brengen om die ervaring die er aanleiding toe gaf te vermijden. Vanwege lijfelijke schade.
    Waarop de natuur, in haar oneindige wijsheid (hier: simpelheid), besloot om ervaringen die leiden tot emotionele of geestelijke schade van dezelfde markering te voorzien ...


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .