De Volkskrant, 03-04-2012, door Ellen de Visser 2009

Wat is de rol van het vrouwelijk orgasme?

Het mannelijk orgasme is essentieel voor de voorplanting, maar waarom komen vrouwen eigenlijk klaar? Vrouwen hebben geen orgasme nodig om zwanger te raken. En ze kunnen soms ook een orgasme krijgen zonder seks, zo schreven Amerikaanse onderzoekers vorige maand in een vakblad: als ze bijvoorbeeld buikspieroefeningen doen.

De functie van het vrouwelijk orgasme leidt al tientallen jaren tot heftige discussies waarin naast wetenschappers (evolutiebiologen, seksuologen, psychologen) ook feministen zich roeren. Tal van theorieŽn zijn gelanceerd. Onlangs nog haalde onderzoek onder duizenden Finse tweelingen het idee onderuit dat het vrouwelijk orgasme een bijproduct is van de evolutie. In de beginfase van het embryo gaan mannen en vrouwen nog gelijk op en dan al worden weefsels en zenuwen aangelegd die van belang zijn voor het orgasme bij de man. Vrouwen zouden hebben mee gelift bij het ontstaan van dat pleziercentrum. Net zo goed als mannen volkomen nutteloze tepels hebben.

Maar de eeneiige tweelingbroers- en zussen uit het Finse onderzoek bleken geen overeenkomstige ervaringen te hebben met hun seksuele climax en dat zou, gezien hun genetische overeenkomsten, toch zo moeten zijn. Zwaktebod: het onderzoek was gebaseerd op eigen verklaringen van deelnemers. Bovendien hoeft een orgasme bij mannen en vrouwen niet (louter) met hetzelfde genetische circuit te maken te hebben.

Een andere theorie dan: tijdens het orgasme maakt de baarmoeder, onder invloed van het hormoon oxytocine, een zuigende beweging waardoor sperma naar de eicel wordt getrokken. De Amerikaanse wetenschapsjournalist Mary Roach geeft in haar recent gepubliceerde boek Wip (over seks en wetenschap) een droogkomische opsomming van het onderzoek dat naar die stelling is gedaan.

Doorslaggevend bewijs ervoor ontbreekt, zo bleek vorig jaar uit een overzichtsstudie in The journal of sexual medicine. Sterker nog: seksuele opwinding maakt juist dat de baarmoederhals een tentnok vormt en wegtrekt van het zaad. Er is vergelijkend onderzoek nodig, concludeert Roach, naar de bevruchtingspercentages van vrouwen na seks met en zonder orgasme.

Blijft alleen de psychologische component over: als seks ook voor vrouwen leuk is, houden ze er zin in. En dat komt toch de voortplanting weer ten goede.


Red.:   hahahaNaar Psychologische krachten, angst  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]