De Volkskrant, 28-02-2015, door Tonie Mudde .2008

Waarom namen en carrièrekeuzes vaak overeenkomen

What's in a name? Veel, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. De 'dentist' heet opvallend vaak Dennis. Namen blijken mensenlevens subtiel te sturen.


Ron Visser, voorzitter van de Stichting Stop Dierenleed Nederland. Han Moraal, lid van de Permanente Commissie Integriteit van de VVD. Erik de Vlieger, ex-eigenaar van een luchtvaartmaatschappij.

De afgelopen tijd spotte ik in het nieuws veel opmerkelijke combinaties van achternamen en carrièrekeuzes. Stom toeval, dacht ik eerst, totdat ik het oeuvre ontdekte van de Nederlandse namenverzamelaar Hans Hoekstra.

In zijn bundel Naam & Faam behandelt hij zijn favorieten. Tandarts Vullinghs uit Echt. Arnold Damme, drievoudig Nederlands kampioen dammen. Gert Koudijs, directeur van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond.

Die laatste combinatie was de druppel, tijd voor wat literatuuronderzoek. Zo stuitte ik in Journal of Personality and Social Psychology op een studie met de prachtige titel 'Why Susie Sells Seashells by the Seashore'.

De onderzoekers analyseerden verbanden tussen namen en beroepskeuzen, onder meer in de databases van beroepsverenigingen. Zo bleek dat de eerste letters van namen vaak overeenkomen met die van het beroep.

Bijvoorbeeld: onder Amerikaanse tandartsen ('dentists') komt de naam Dennis 1,8 keer zo veel voor als je zou verwachten op basis van de populariteit van die naam in de Verenigde Staten. En de geologenvereniging? Weer raak: statistisch gezien belachelijk veel Georges.

Wat zegt dit over de mens? De onderzoekers vermoeden een hoofdrol voor ons ego. We zijn geneigd van onszelf te houden, en dus ook van de klank of betekenis van onze naam. Daarom zou die naam onbewust grote beslissingen sturen, zoals studierichting of woonplaats.

De onderzoekers opperen een vervolgstudie om die hypothese verder te toetsen. Daarvoor vullen proefpersonen dan vragenlijsten in om te ontdekken hoe ze over zichzelf denken. Wellicht, zo stellen de onderzoekers, zal daaruit blijken dat mensen die zichzelf minder jofel vinden vaak kiezen voor een beroep waarin hun naam juist op geen enkele manier doorklinkt. Een intrigerende gedachte, waarbij ik direct naar YouTube ging om nieuwsfragmenten te bekijken met Nederlands meest tegenstrijdige namengevalletje: luchtvaartexpert Benno Baksteen.

Ik tuurde en tuurde en kon niet anders dan concluderen: de man weet zijn zelfhaat aardig te verbergen.
Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]