De Volkskrant, 28-02-2015. 2009


Wetenschapsnieuws

Babyvogel aapt rups na

Wetenschappers hebben een vogel ontdekt die, kort nadat hij uit het ei is gekropen, doet alsof hij een giftige rups is. Dat schrijven onderzoekers in het blad The American Naturalist. Het gaat om de vogel Laniocera hypopyrra uit het Peruaanse woud. De onderzoekers stuitten op een nest van de vogel en zagen dat de jonkies in weinig op een vogel leken met hun oranje veren en langwerpige vorm. Ze vertoonden wel grote gelijkenis met een giftige rups die ook in Peru voorkomt. De vermomming dient waarschijnlijk om roofdieren op afstand te houden.


Onlinepestkop kan vrijwel ongestoord treiteren

Net als in de echte wereld wordt ook pestgedrag op internet nauwelijks afgestraft. Dat blijkt uit een experiment met 221 studenten van de Ohio State University. Ze namen deel aan een onlinechat en waren er getuige van hoe een van hen online werd getreiterd en gepest. Slechts 10 procent van de studenten greep in door het slachtoffer in bescherming te nemen of de pestkop toe te spreken of uit te schelden. Het 'omstandereffect' hoe meer toeschouwers er zijn, des te minder we geneigd zijn hulp te bieden bestaat dus ook op het wereldwijde web. Sociaal-psychologen denken dat dit komt doordat onduidelijk is wie verantwoordelijk is. De deelnemers dachten dat het experiment was bedoeld om een chatprogramma te beoordelen. Alleen de pestkop en het slachtoffer wisten waar het onderzoek werkelijk om draaide. Achteraf lieten wel een groot aantal deelnemers de pestkop weten dat zijn gedrag niet door de beugel kon. Toen alle studenten na afloop werden ingelicht over het doel van de studie, zei de meerderheid spijt te hebben van hun lakse houding. Ze hadden wel tussenbeide willen komen, maar wisten niet hoe.


Roken kost tien jaar


© ANP

Twee op de drie rokers sterven - wanneer ze niet stoppen - aan een ziekte die aan roken is gerelateerd. Tot voor kort werd gedacht dat het om de helft van de nicotineverslaafden ging. De nieuwe cijfers komen uit een omvangrijke studie naar de gezondheid van meer dan 200 duizend AustraliŽrs. De onderzoekers vonden ook dat rokers een drie keer hogere kans hebben om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met mensen die nooit gerookt hebben. De rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood. In AustraliŽ koopt ongeveer 13 procent van de bevolking sigaren en sigaretten.


Zee piekt 13 centimeter

De zee heeft ten noorden van New York in 2009 en 2010 tijdelijk op recordhoogte gestaan: 12,8 centimeter hoger dan normaal. Een gebeurtenis die slechts eens in de 850 jaar is te verwachten, becijferden experts deze week, maar die in de toekomst vaker zal voorkomen door de klimaatverandering. De opbollende zee moet zijn ontstaan door een tijdelijke afzwakking van de zeestroming voor de Noord-Amerikaanse kust, in combinatie met langdurig aanlandige wind. Ook ten zuiden van New York piekte de zee, zij het minder. Het zeeniveau is ook nu nog hoger dan gebruikelijk.Red.:  Naar Psychologische krachten, angst  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]