Bronnen bij Psychologische krachten: zelfbeheersing, voedsel

Het verband tussen zelfbeheersing en gewicht is zo voor de hand liggend, dat deze redactie het pas bedacht vele jaren na het invoeren van het item in Psychologische krachten  . En het is ook zo dodelijk simpel. En dat kwam slechts naar boven door het verband met een verwant iets: gezond eten (de Volkskrant, 15-10-2016, door Ellen de Visser):
  Waarom eten we zo weinig groenten?

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: waarom lukt het niet de aanbevolen 200 gram groente per dag te eten.

Waarop het al gegeven antwoord van toepassing is: gebrek aan zelfbeheersing.
    Wat als antwoord natuurlijk totaal onacceptabel is voor iedereen die er aan lijdt - konden ze het wel accepteren,, hadden ze er geen last van ...
    En dat gaat dus zelfs zo ver, dat de Volkskrant een heel artikel wijdt aan alternatieve verklaringen ...
    En het aantal wél enigszins zelfbeheersten:
  We eten... te weinig groenten: 200 gram per dag is de norm, maar dat wordt door hooguit een kwart van de Nederlanders gehaald.

Dat kunnen ze alleen hebben van enquêtes, dus maak daar maar de helft van: ergens tussen de 10 en 15 procent.
    Oh, en deze smoes is dus ook niet geldig (de Volkskrant, 14-08-2015, ingezonden brief van Jos Koning, Nijmegen):
  Gezond is niet duur

'Wie weinig geld heeft, let vooral op prijs en aanbiedingen bij het boodschappen doen en minder op gezondheid', schrijft Mac van Dinther (V, 11 augustus). Stellingen van deze strekking circuleren frequent in artikelen over gezond eten. Het lijken me echter vooral pogingen sociaal correct te zijn.
    De portemonnee is niet zo allesbepalend. Gezond eten is helemaal niet zo duur: weinig vlees, geen gesnack of fastfood. Ik heb in mijn kennissenkring dan ook een groot aantal mensen dat gezond eet en toch rond de armoedegrens zit - geldt ook voor mijzelf. Juist vanwege onze vrij platte beurs is de terugkerende verwijzing naar de 'luxe van gezond eten' pijnlijk.
    Maar opleiding zal zeker een factor zijn die met gezonder eten gecorreleerd is. Níet omdat je veel gestudeerd moet hebben om te weten wat gezond is, maar omdat zowel voortgezette studie als kiezen voor gezond gedrag samenhangen met de factoren wilskracht en zelfbeheersing. Zie de beroemde marshmellow-test, waarvan de uitslag statistisch samen blijkt te gaan met studiesucces!

Precies!


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

25 okt 2016