WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Ratio en emotie: neuronen

04 apr.2007
Zie onderstaande bron:

Uit: De Volkskrant, 10-03-2007, door Jasper Poort en Pieter Roelfsema

Het hoofd dat de geest geeft

...    Het is nu ook mogelijk de activiteit van afzonderlijke hersencellen te meten, al moet dan wel iemands schedel worden gelicht. Met deze methode is veel onderzoek gedaan naar het gebied in de hersenen dat gezichten herkent. De bekende neuropsycholoog Oliver Sachs beschreef in het titelverhaal uit zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield de eigenaardige gevolgen die een beschadiging van dit gebied kan hebben.
. In een recent onderzoek kregen mensen foto's van bekende en onbekende gezichten te zien terwijl de activiteit van hersencellen gemeten, werd. De onderzoekers stuitten, tot hun verrassing, op een hersencel met een voorliefde voor Jennifer Aniston. Als ze foto's van de filmster lieten zien, werd de zenuwcel zeer actief terwijl foto's van Julia Roberts de cel onbewogen lieten. Inmiddels is er ook al eens een Bill Clinton-cel gevonden. ...


Red.:   Er zal niemand zijn die ontkent dat een voorliefde voor Jennifer Aston, of Bill Clinton, een emotie is, die ongetwijfeld met allerlei vormen van chemie, figuurlijk čn letterlijk, te maken heeft. Desondanks wordt de registratie ervan in de hersenen gedaan door een enkel neuron.
 

Naar Ratio en emotie , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .