De Volkskrant, 26-10-2017 .2011
Wees zelf bescheiden

Volgens Jean Bronzwaer zou Dawkins wat meer bescheidenheid passen in zijn queeste tegen religie. Ik zou hem willen vragen welke bijdragen de religieuze tegenhangers van Dawkins hebben gebracht aan onze kennis van het heelal? Religie bracht ons zeer uitgekristalliseerde en voor weinig verandering openstaande beschrijvingen van hoe onze omgeving een paar duizend jaar geleden tot stand kwam.

Nu ons zwaartekrachtrimpelingen bereiken die enige miljarden jaren geleden zijn opgewekt, en die Einstein bovendien al voorspelde, vraag ik me af wie er meer bescheidenheid zou sieren: de zogenaamd 'van binnenuit' en 'beperkt waarnemende' wetenschappers of de gelovige en hij die de wetenschapper verwijt niet eens te weten of er nog meer universums zijn...

Arjan Kuit, HaarlemOnze fluitketel

De basisvraag waar gelovigen en 'ietsisten' als Jean Bronzwaer steeds aan voorbijgaan, is wat het voor zin heeft om met onze menselijke geest een entiteit te verzinnen waarvoor geen enkele aanwijzing bestaat. Zij blijven krampachtig redenen bedenken waarom er wel een god moet bestaan. Van primitieve volkeren is dat te begrijpen. Die hebben geen verklaring voor onweer of een zonsverduistering. Met evenveel recht kan ik beweren dat het hele 'besturingssysteem' van het heelal zich bevindt in een roze fluitketel die zich in een baan om de zon beweegt.

Peter Visser, Uffelte
Naar Religie en psyche , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]