De Volkskrant, 01-10-2011, van verslaggever Iņaki Oņorbe Genovesi 2011

Plan voor huwelijk op proef in Mexico

Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden. Dit bekende gebod uit de Bijbel lijkt voor veel Mexicanen hopeloos te zijn verouderd. Vooral in de miljoenenhoofdstad Mexico-Stad eindigt sinds de invoering van de flitsscheiding in 2008 één op de twee huwelijken in een breuk. Vaak met pijnlijke en dure echtscheidingsprocedures, ruzies en administratieve rompslomp als gevolg.

In een poging hier wat tegen te doen, heeft afgevaardigde Lizbeth Rosa van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD), die een meerderheid heeft in de hoofdstedelijke raad, voorgesteld het huwelijksrecht aan te passen. Mexicaanse stellen zouden voortaan ook een tijdelijk huwelijkscontract moeten kunnen sluiten. En na twee jaar in de echt verbonden te zijn, moeten kunnen kiezen om hun huwelijk te verlengen of het moeiteloos weer te ontbinden. Net als bij een arbeidcontract.

Volgens afgevaardigde Rosa is twee jaar de minimale periode die een getrouwde man en vrouw nodig hebben om te ervaren of ze hun huwelijkse leven en hun partner op prijs stellen. De periode van twee jaar is ook om nog een andere reden gekozen. Het blijkt dat de meeste Mexicaanse echtgenoten na twee jaar huwelijk weer uit elkaar gaan.

Waarom niet eerst hokken, zou je dan zeggen. Voor veel Mexicanen ligt ongetrouwd samenwonen om religieuze, sociale en morele redenen uiterst gevoelig. Dus kiezen ze liever voor een huwelijk en nemen de mogelijke ontgoocheling en hoge kosten van een echtscheiding voor lief.

Toch is niet iedereen in Mexico-Stad, waar de afgelopen jaren ook omstreden voorstellen als de afschaffing van het abortusverbod en de legalisering van het homohuwelijk werden aangenomen, te spreken over de tijdelijke huwelijken. Zo menen diverse conservatieve politici dat de tijdelijke echtverbintenissen het traditionele huwelijk 'tot de dood ons scheidt' nog verder zullen uithollen.

De Nationale Unie van Ouders waarschuwt bij monde van voorzitster Consuelo Mendoza voor de mogelijk schadelijke gevolgen van de tijdelijk huwelijken voor de emoties van kinderen. 'Stel je de angst van een kind voor om elke twee jaar te moeten afwachten of papa en mama hun huwelijkscontract wel zullen verlengen.'


Naar Religie en psyche , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]