WERELD & DENKEN
 
 

Religie en ratio: de balans

Elders hebben we geconstateerd dat de neiging tot vertrouwen en samenwerking het sterkt is in de westerse landen, binnen de westerse landen het meest in de West-Europese landen, en binnen de West-Europese landen weer het sterkst in de noordelijke landen: Nederland en de Scandinavische landen  .

Aan de andere kant is het nog veel bekender dat het geloof het sterkst is in de niet-westerse landen. Binnen de westerse landen is het geloof het het sterkst in de Verenigde Staten en het minst sterk in de West-Europese landen, en binnen de West-Europese landen het sterkst in de zuidelijke, en het minst sterk in de noordelijke landen  .

Deze trend is zo duidelijk, dat ze nauwelijks toeval kan zijn. Zeker omdat er een voor de hand liggende psychologische verklaring is: als mensen elkaar in de dagelijkse praktijk van het leven minder vertrouwen en minder goed bejegenen, is het aantrekkelijker de wens naar moraliteit elders te vervullen. Omdat er naast de realiteit van het dagelijkse leven geen ander realiteit is, moet de wens naar moraliteit dus in het hogere gezocht worden.

Om haar "zaakjes" te beschermen, beweert de religie natuurlijk dat zijn het monopolie heeft als bron van moraliteit. In haar geschriften doet ze dat door niet-gelovigen te verketteren, maar in de praktijk doet men het vaak voor alsof die geschriften en de bijbehorende houding niet meer zo'n invloed hebben. Op onbewaakte momenten blijkt men het echter wel degelijk nog te denken, zie hier  .


Naar Religie, nut  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .