De Volkskrant, 13-02-2013, AP, Reuters 16 feb.2013

Assad verliest luchtmachtbasis

Voor de tweede dag op rij hebben rebellen een zware slag toegebracht aan het Syrische regime. Namen ze maandag 's lands grootste stuwdam in, dinsdag veroverden ze een luchtmachtbasis.


Tussentitel: Voor het eerst lijkt Damascus bereid tot een dialoog

Syrische opstandelingen tegen het bewind van president Bashar al-Assad hebben dinsdag een belangrijke luchtmachtbasis veroverd in het noorden van het land. Het is de tweede strategische overwinning van de oppositie tegen het regime in twee dagen tijd - maandag veroverden de rebellen de grootste stuwdam van SyriŽ. Intussen lijkt er voor het eerst een bescheiden diplomatieke toenadering tussen de partijen te ontstaan.

De verovering van de luchtmachtbasis al-Jarrah werd gemeld door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De basis ligt 60 kilometer ten oosten van Aleppo bij de stad Thawra en de stuwdam van al-Furat. Maandag gingen de rebellen in de aanval, dinsdag werd de basis ingenomen. Verscheidene regeringssoldaten werden gedood. Anderen sloegen op de vlucht. Over slachtoffers onder de rebellen is niets bekend. Op Jarrah staan vliegtuigen die afgelopen tijd in heel het land luchtaanvallen hebben uitgevoerd.

Het dodental als gevolg van de burgeroorlog is inmiddels opgelopen tot bijna 70.000. Dat heeft Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd. Begin januari schatte ze het dodental nog op ruim 60.000. Pillay noemde de verdeeldheid in de VN Veiligheidsraad over SyriŽ rampzalig.

De Syrische minister van 'nationale verzoening' Ali Haidar heeft dinsdag tegen het Britse dagblad The Guardian gezegd dat hij bereid is naar het buitenland te reizen om oppositieleider Moaz Alkhatib te ontmoeten, de in CaÔro woonachtige president van de Syrische Nationale Coalitie.

Het is voor het eerst dat het regime van Assad zich bereid toont tot een dialoog over een vreedzame oplossing van het conflict. Haidar heeft wel gezegd dat de regering elke dialoog afwijst die is gericht op het overdragen van de macht. Ook moeten de onderhandelingen in SyriŽ zelf worden gevoerd.

Het aantal slachtoffers van de explosie van een autobusje aan de Turks-Syrische grens maandag is opgelopen tot veertien. De toedracht is nog onduidelijk. Volgens de Syrische oppositie dinsdag was het een bomaanslag door het regime van Assad gericht tegen een delegatie van de Syrische Nationale Raad die op de terugweg was naar Aleppo.

De Turkse autoriteiten vinden het nog te vroeg voor het trekken van conclusies. Het was een daad van terrorisme, die waarschijnlijk werd uitgevoerd door een SyriŽr, zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler gisteren. 'We kijken naar de verschillende alternatieven.'

In Maarat al-Noman in het noorden is een standbeeld van de blinde middeleeuwse dichter en filosoof Abu al-Ala al-Maari, beroemd om zijn kritiek op de godsdienst, onthoofd en van zijn sokkel getrokken. De stad is in handen van islamistische opstandelingen.

Foto's die op sociale media circuleerden leidden dinsdag tot boze reacties van SyriŽrs die de rebellen van vandalisme beschuldigden. Maari (973-1057) had een scherpe pen. 'Aardbewoners heb je in twee soorten', schreef hij, 'die met hersens, maar geen religie, en die met religie, maar geen hersens.'


Naar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]