WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Religie en ratio: gelijkheid der religies

Wat aardige gedachten over de overeenkomsten tussen religies:


De Volkskrant, 13-08-2005, ingezonden brief van Rini Zwikker (Hengelo)

Afwijzing democratie bestaat ook op Tholen

Er is in de media veel aandacht voor moslimextremisme. Voor die discussie heb ik een kleine bijdrage. Ik was onlangs bij mijn ouders die bij Scherpenisse, op Tholen wonen. Zij wezen mij op een artikel in De Eendrachtbode, de wekelijkse krant voor Tholen, van donderdag 4 augustus. Dit gaat over de vertrekkende dominee van Scherpenisse. In een apart kader staat:
Democratie is van de duivel.
    'Onder de genodigden bij de afscheidsdienst van ds. Lohuis was ook wethouder W.C. van Kempen namens het gemeentebestuur. Lohuis sprak zijn erkenning uit voor het bijwonen van de eredienst door een afgevaardigde van het gemeentebestuur, maar wees de democratische politiek sterk af. "De overheid is Gods dienares, maar ik ben tegen een democratie. Het is mijn diepste overtuiging dat de democratie een uitvinding van de duivel is. Wij moeten immers door
God geregeerd worden. Het verlangen is dat er weer iemand als een Willem van Oranje opstaat, die de democratie gaat verjagen zodat er een theocratie zal komen en God alleen verheerlijkt wordt".'
    Vervang God door Allah, dominee door imam, en je wordt het land uitgezet. Hij roept bijna op tot een heilige oorlog. Kennelijk bevat ook het christendom dus dergelijke extremistische elementen, die in een ge├»soleerde omgeving tot ontwikkeling kunnen komen.


De Volkskrant, 13-08-2005, ingezonden brief van A. Winkler (Haarlem)

Geloven

Onze samenleving is niet alleen geschokt door de aanslagen van moslimfundamentalisten, maar verbaast zich ook over de inhoud van hun gedachtengoed. Het geloof om martelaar te worden door in naam van Allah te doden, waarna in het paradijs een beloning volgt in de vorm van zeventig maagden, we vinden het achterlijk of op z'n minst achterhaald om zo te denken. In deze moderne tijden zou ieder weldenkend mens toch beter moeten weten. Als kind mag je in Sinterklaas geloven, daarna sta je er met je leven alleen voor.
    Dat wil zeggen, niet Gerda Verburg, de nummer twee van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Ik citeer uit haar interview in de Volkskrant van zaterdag 6 augustus: 'Ik heb een lijntje naar boven (god)', 'soms. . .als ik. . . niet aan god denk. . .gaat er een auto rakelings langs me heen', Verburg weet dan dat god haar hiermee een seintje geeft om 'de communicatie open te houden'. Kort samengevat: als god contact wil met Gerda, stuurt hij een auto. Moet ik nog uitleggen hoe vergezocht dit klinkt in de oren van een moderne Nederlander? Zowel tegen haar als Mohammed B. zou ik willen zeggen: wat je denkt is, hoe graag je het ook zou willen, niet waar. Ontdek desnoods dat je je eigen god bent, in het diepst van je gedachten. En die stuurt geen auto's langs en heeft ook geen YabYum in de wolken. Je staat er helemaal alleen voor, en dat is maar goed ook, want daardoor ben je vrij, zolang je leeft.


Naar Religie en ratio  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .