De Volkskrant, 20-06-2012, AP, Rueters .2011

Premier RoemeniŽ in de knel vanwege plagiaatkwestie

De Roemeense premier Victor Ponta staat onder druk om af te treden, na te zijn beschuldigd van plagiaat. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature zou Ponta de helft van zijn proefschrift uit 2004 over het Internationale Strafhof hebben overgeschreven..

Ponta spreekt de beschuldigingen tegen. 'Het enige wat ik heb misdaan, is dat ik de auteurs (twee Roemeense juristen, red.) niet onderaan elke pagina heb genoemd in een voetnoot, maar in de bibliografie aan het eind.'

Het is voor de derde keer in twee maanden dat het nieuwe kabinet van Ponta in opspraak is geraakt wegens plagiaat. Eerder moesten zijn minister van Onderwijs en diens voorganger al aftreden om die reden. 'Het lijkt wel of er een elektrische stoel in het ministerie van Onderwijs staat', grapte Ponta na het aftreden van de twee ministers.

Plagiaat en ander geknoei met wetenschappelijke publicaties komen veel voor in RoemeniŽ. In de Roemeense pers duiken regelmatig verhalen op over docenten die examenvragen vooraf aan studenten verkopen.

Volgens Ponta zijn de beschuldigingen tegen hem echter politiek gemotiveerd. Hij verdenkt een medewerker van de centrumrechtse president Traian Basescu ervan dat deze de zaak aan het rollen bracht. 'U weet maar al te goed dat dit onderdeel uitmaakt van een politieke oorlog tussen president Basescu en mij, een oorlog die ieder van ons met zijn eigen wapens uitvecht', zei Ponta.

Hij is vastbesloten aan te blijven. 'Heb ik als premier iets gedaan dat tegen de belangen van RoemeniŽ ingaat? Waarom zou ik dan aftreden?'

Ponta's centrumlinkse Sociaal-Liberale Unie heeft volgens de opiniepeilingen de meeste kans als grootste partij uit de bus te komen bij de verkiezingen in november. Volgens financiŽle experts zou Ponta's aftreden tot onrust op de markten kunnen leiden. Het land heeft nu al moeite geld op te halen op de financiŽle markten.

De afgelopen tijd zijn meer politici het slachtoffer geworden van plagiaatschandalen. De Hongaarse president Pal Schmitt moest onlangs aftreden om die reden. Eerder struikelde de Duitse minister van Defensie Karl Theodor zu Guttenberg, een rijzende ster aan het Duitse politieke firmament, over beschuldigingen van plagiaat.

 

IRP:  Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]