De Volkskrant, 29-01-2005, column van Martin Bril

Welke look past het best bij zijn wagen?

Jack Spijkerman heeft een nieuwe auto. Heel Amsterdam-Zuid heeft er plezier van gehad. Het is een BMW X5, niet eens zo'n opvallende auto voor Zuid, maar wel in combinatie
met Jack Spijkerman.
    In het begin kon Jack er maar moeilijk aan wennen. Dat was eigenlijk de mooiste periode. Volkomen bescheten zat Jack achter het stuur. Hij geneerde zich een hoedje. Het zweet stond in zijn handen, dat voelde je. Jack maakte zich ontzettend zorgen. Kon het wel, dat hij als linkse jongen in een auto van 59.000 euro rondreed, een BMW no less, een terreinwagen, een PC Hooft-tractor?
    Het kon, natuurlijk.
    Jacks existentiŽle twijfel had gevolgen voor zijn rijstijl, en ook dat was genieten. Inparkeren, achteruitrijden, een bochtje draaien, voorsorteren, instappen, het waren allemaal dingen waar Jack vroeger, toen hij nog CitroŽn reed, heel bedreven in was, maar die nu buiten zijn bereik lagen. Het leek wel alsof hij net zijn rijbewijs had. Hij kon er niets van, aangrijpend.
    Maar hij zette door.
    Jack kreeg de auto onder de knie, en een volgend probleem diende zich aan. Hoe moest hij zich gedragen? Welke look paste het best bij zijn wagen?
    Weer hield het publiek de adem in.
    In eerste instantie probeerde Jack het met humor. Hij zette een brede grijns op als hij in zijn wagen klom. Hij lachte mee met Zuid, maar zo nadrukkelijk dat de mensen konden denken dat Jack hen in de maling nam. Alleen; dat dachten ze niet, want ze doorzagen de strategie, en dus moest Jack het anders aanpakken.
    Hij koos voor de vlotte, soepele aanpak, als om te benadrukken dat het heel vanzelfsprekend was dat hij in een BMW X5 reed. Die aanpak mislukte omdat alles aan Jack nu eenmaal rommelig en verkreukeld is, het contrast met de auto was gewoon te groot. Het liefst was Jack natuurlijk onzichtbaar geweest.
    Hoe nu verder?
    Het was een hele worsteling. Buren van Jack vertelden dat Jack soms wel een half uur in zijn geparkeerde auto zat. Rusteloos schoof hij in zijn leren stoel heen en weer. Af en toe drukte hij op een knopje om de buitenspiegels te laten bewegen. Hij was aan het oefenen. Maar als hij dan eindelijk uitstapte, was er niets veranderd, of toch?
    Ja.
    Gisteren kon Zuid opgelucht de schouders ophalen. Jack Spijkerman en zijn BMW X5 pasten bij elkaar, ze hadden zich met elkaar verzoend - zou je ook kunnen zeggen. Jack schaamde zich niet meer, hij dacht er niet meer over na. Hij was trots op zijn auto, maar meer dan een auto was het nou ook weer niet. Ontspannen reed hij langs het winkelende publiek in de Cornelis Schuytstraat. Volkomen logisch keek hij in zijn spiegels, alles ging zoals het moest gaan, ja, de mensen zagen hem niet meer. Het nieuwe was er van af, en Zuid was het erover eens dat Jack nu in stilte mocht genieten.


Naar Belastingmoraal, Kalshoven , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]