De Volkskrant, 29-05-2012, door Mariska Heidema,  student technische bestuurskunde en voorzitter van de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft. 30 mei 2012

Stage in gevaar door kortere ov-jaarkaart

De Kunduz-coalitie zegt zowel het milieu als de kenniseconomie hoog in het vaandel te hebben staan. Maar juist deze coalitie heeft bedacht de studenten ov-jaarkaart komend collegejaar te verkorten tot de nominale studieduur plus één jaar. Een maatregel die voor de begroting 2013 geen cent oplevert, maar wel schadelijk is voor de kenniseconomie en het milieu.

Aan het einde van de meeste studies is een stage gepland. Daarnaast zit natuurlijk ook het afstudeerproject aan het einde. Dat zijn nu net de studieonderdelen die voor een groot deel buiten de deur plaatsvinden. Met het verkorten van de studenten ov-jaarkaart komen juist die studieonderdelen in gevaar. Studenten zullen ervoor kiezen niet meer bij een bedrijf af te studeren en misschien geen stage meer te lopen.

Bij technische studies - met een gemiddelde duur van zo'n zeven jaar - zal deze klap het hardst aankomen. Deze studenten hebben vaak ook nog eens weinig keuze waar ze afstuderen. In iedere stad zit een advocatenkantoor, maar als je als student elektrotechniek wilt afstuderen bij het netbeheer moet je naar de Achterhoek. Nog een reden om vooral geen bètastudie te kiezen. Een ontwikkeling die schadelijk is voor de kenniseconomie. Hoe kan een partij als D66 dit een goed idee vinden?

Als studenten dan alsnog besluiten een stage te doen of buiten de deur af te studeren, zullen zij eerder kiezen voor de auto. Een tweedeklas retourtje Delft-Amsterdam kost zo'n 23,40 euro, terwijl heen en weer rijden met een klein dieseltje slechts 12 euro kost. Studenten gebruiken momenteel vrijwel altijd het ov, maar met deze maatregel wordt autogebruik gestimuleerd. Hoe kan GroenLinks dit een goed idee vinden?

Daarnaast levert deze maatregel ook nog eens helemaal niets op in 2013, aangezien de overheid ook voor dat jaar een contract heeft. De Kunduz-coalitie voert voor politiek gewin een maatregel in. De kenniseconomie en het milieu zijn daarvan het slachtoffer.


Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]