De Volkskrant, 01-06, ingezonden brief van Hans Koster, Leiderdorp, babyboomer
3 jun.2012

Studiefinanciering

In de tijd dat baby's boomden en ik de kweekschool volgde was er een systeem van studiebeurzen, waar vooral veel leerlingen (studenten) die ver van huis naar school gingen gebruik van maakten. Ze konden dan ergens intern en gingen slechts om de paar weken een keer naar huis.

Die studiebeurs werd gegeven als voorschot. De studenten kregen per jaar dat ze na hun studie werkelijk in het onderwijs werkten 20 procent van de schuld afgestempeld. Na 5 jaar actieve dienst was men dus schuldenvrij.

Deze regeling was bedoeld om het toenmalige onderwijzerstekort weg te werken, net als bijvoorbeeld de (gedeeltelijke) vrijstelling van militaire dienstplicht voor jongens die een aantal jaren in een afgelegen oord wilden werken. Babyboomers hadden een zwaar leven!

Het voorstel voor gratis studeren in technische studies (O&D, 30 mei) zou in die vorm gegoten kunnen worden. Voordeel is dat de vrijstelling pas achteraf gegeven wordt.

Impulsstudenten die een technisch vak kiezen om gratis de student denkt uit te kunnen hangen zullen zich wel bedenken. De regeling uit mijn jeugd had verder als voorwaarde dat men gemiddeld een zeven haalde. Het probleem van de 'zesjesstudenten' bestond dus niet voor de beursstudenten. Zoals ik al zei, babyboomers hadden het zwaar. Daardoor blijken ze nu zo taai te zijn.


Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]