De Volkskrant, 14-01-2012, column door Tonie Mudde .2010

IQ-circus

Een mensenleven laten afhangen van een IQ-test. Het klinkt als een gegeven uit een obscure sciencefictionfilm. Maar plannen van het kabinet-Rutte komen akelig in de buurt van zo'n allesbepalende intelligentietest. Vanaf volgend jaar hebben alleen mensen met een IQ onder de 70 recht op AWBZ-zorg, zoals begeleid wonen en andere ondersteuning.

De waarde van een intelligentietest is beperkt, geven zelfs de makers toe. In NRC Handelsblad hekelde de Groningse psycholoog Peter Tellegen al eens de manier waarop overheidsinstanties zijn IQ-tests misbruiken. 'Een volkomen doorgeslagen circus', noemde hij het in 2005, in een artikel over kinderen die aan de hand van IQ-tests worden ingedeeld naar lesniveau. Nu komen daar dus louter op IQ-scores gebaseerde zorgindicaties bij, blijkbaar kon het toch nog gekker met het IQ-circus.

Alleen hulp bij een lage IQ-score: het klinkt ook nog eens fraudegevoelig, iets wat een directeur van een AWBZ-zorgaanbieder me bevestigde. 'Mijn cliŽnten roepen al lachend naar elkaar dat ze op hun test overal '1 plus 1 = 11' gaan invullen.' Best bijdehand toch, voor een zwakbegaafde? Logisch nadenken is dan ook niet het grootste probleem voor deze groep mensen, blijkt uit een boek dat ouders en hulpverleners deze week aanboden bij het ministerie van VWS.

Daarin staan de verhalen van jongens en meiden die door de maatregel getroffen zullen worden. Ze hebben een IQ van pak hem beet 80 - volgens het kabinet dus slim genoeg om op eigen benen te staan. Ondertussen worstelen velen met verslavingen, schulden, werkloosheid en gedragsproblemen; factoren die natuurlijk veel belangrijker zijn bij het bepalen van een zorgbehoefte dan de prestaties op een paar logische puzzels. Als het kabinet zoiets evidents niet erkent, ga ik ernstig twijfelen aan de geestelijke vermogens van de bewindslieden. Zelfs al zijn hun IQ-scores dik in orde.

 

IRP:   Niets over alternatief criterium. Schuift fouten van uitvoerders af op meetlat. Kiest voor "alleen individuele maatstaf" in eerste zinNaar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]