De Volkskrant, 21-01-2012, column door Tonie Mudde .2010

Mensdier

'Proefforel vervangt lab-rat', kopte de Volkskrant woensdag. In het bericht beweren Amerikaanse onderzoekers dat de vis, net als de muis of de rat, een prima model-organisme is voor de mens.

Sinds Charles Darwin in 1871 The Descent of Man publiceerde, is het denken over de relatie tussen mens en dier radicaal verandert. Niet langer staat de mens boven het dierenrijk, maar is hij er een onderdeel van. Dieren zijn net als wij, is de moderne opvatting. Ze verdienen een eigen politieke partij en moeten - zoals Steven Spielberg en andere Hollywoodsterren deze week voorstelden - Oscars kunnen winnen voor hun acteerprestaties.

Door al dat gelijkheidsdenken zou je bijna vergeten dat dieren in veel opzichten helemaal niet op mensen lijken. Vindt een hond het leuk om verblind door flitsende camera's over een rode loper te paraderen om een Oscarbeeldje op te halen? Reageert een dierenlichaam echt hetzelfde op ziekten als een mensenlichaam?

Ik sprak ooit een moleculair bioloog die verzuchtte: 'Bij muizen is kanker al duizend keer genezen.' Een muis is dus geen 'prima' model-organisme voor de mens, maar eerder een van de minst beroerde. Bij een forel zal dat niet anders zijn, vrees ik.

Laatst las ik op nu.nl de kop 'Zelfbewuste vrouwen krijgen dochters'. Er stond een vrolijke foto bij van een moeder met haar kind. Het nieuws werd gretig doorgestuurd via Facebook, vooral door zelfbewuste moeders en hun dochters natuurlijk. Zouden ze ook het hele bericht hebben gelezen?

Het onderzoek is namelijk volledig gebaseerd op het voortplantingsgedrag van meeltorren - kruipende, gepantserde insecten met kannibalistische trekjes, die in een paar maanden 150 eitjes uitpoepen. Toch menen de biologen dat hier sprake is 'van een mechanisme dat universeel voorkomt bij dieren - en daarmee waarschijnlijk ook bij zoogdieren en mensen'.

Dieren zijn net mensen, klinkt het weer. Maar toch: als ik een zelfbewuste meeltor was, zou ik er het mijne van denken.


IRP:  Druk op het anti-ideologische/pc/multiculti belletje, en Mudde gaat kwijlen ...Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]