De Volkskrant, 25-11-2011, .2010

Universiteiten: numerus fixus rechten en bedrijfskunde
VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAARTJE BAKKER
DEN HAAG
Universiteiten willen paal en perk stellen aan het aantal studenten rechten en bedrijfskunde. Door een maximum aantal studenten toe te laten willen ze voorkomen dat de studies zo massaal worden dat de kwaliteit in het gedrang komt.
    Landelijk hebben de universiteiten afgesproken dat voor deze studies vanaf het najaar van 2013 een numerus fixus geldt. Ook bij bepaalde richtingen binnen economie zal het aantal studenten aan banden worden gelegd; de universiteiten beraden zich er nog over welke dit zullen zijn.

Een numerus fixus maakt kleinschaliger onderwijs en persoonlijke aandacht mogelijk, denkt de VSNU, de koepel waarin de universiteiten zijn verenigd. Volgens voorzitter Sijbolt Noorda is dat nodig om Nederland op te stoten naar de wereldwijde topvijf van kenniseconomieŽn. Ook komen universiteiten minder voor verrassingen te staan wat betreft het aantal aanmeldingen. Ze weten dan van tevoren hoeveel docenten en lokalen nodig zullen zijn.

Elke universiteit zal zelf bepalen hoe studenten zich kunnen plaatsen voor de opleiding van hun keuze. Dat kan door loting, maar van staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) is bekend dat hij daar een tegenstander van is. Hij voelt meer voor 'decentrale selectie', waarbij de universiteiten aankomende studenten een selectieprocedure laten doorlopen. Ook een mix van beide is mogelijk.

Het studentenoverleg (ISO), dat opkomt voor de belangen van studenten, keert zich tegen het voornemen van de universiteiten. Het ISO vreest dat afgewezen studenten hun heil zullen zoeken op het hbo, waardoor het probleem van volle collegezalen zal worden verplaatst.

Bovendien krijgen universiteiten volgens voorzitter Sebastiaan Hameleers meer geld als een grotere groep studenten zich aanmeldt, en is het dus ook dan mogelijk om het onderwijs kleinschalig te houden.

De Universiteit Leiden stelt dat het instellen van de numerus fixus een signaal aan het kabinet is: universiteiten willen laten zien dat het niet mogelijk is om voor een budget dat ongeveer gelijk blijft goed onderwijs te geven aan steeds meer studenten.


Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]